Generalul rus Serghei Surovikin a fost arestat, a anunțat miercuri cotidianului The Moscow Times, citând două surse apropiate Ministerului Apărării care au vorbit sub protecția anonimatului.

Arestarea ar fi avut loc în contextul unei rebeliuni armate lansate de șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, împotriva conducerii militare a Rusiei. Sursele sugerează că Surovikin ar fi ales partea lui Prigojin în timpul revoltei și că arestarea sa a fost efectuată “în contextul lui Prigojin”. Ministerul Apărării nu a comentat încă acest subiect.

Bloggerul militar pro-război Vladimir Romanov susține că Surovikin a fost arestat duminică, a doua zi după revolta eșuată a lui Prigojin. De asemenea, el afirmă că generalul este reținut în centrul de detenție Lefortovo din Moscova. Între timp, redactorul-șef al postului de radio închis Ekho Moskvy, Alexei Venediktov, a relatat că Surovikin nu a mai luat legătura cu familia sa de trei zile și că gărzile sale nu sunt receptive.

New York Times a relatat la începutul acestei săptămâni, citând oficiali americani anonimi, că Surovikin avea cunoștințe anterioare despre planul lui Prigojin de a instiga la o rebeliune împotriva conducerii militare a Rusiei. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins raportul ca fiind “speculații” și “bârfe”, sugerând că Putin nu a cedat cererilor lui Prigozhin privind o remaniere iminentă a conducerii armatei ruse.

Revolta eșuată a grupului Wagner a declanșat cea mai gravă criză de securitate din Rusia din ultimele decenii, înainte ca Prigojin să accepte să se retragă sâmbătă seara în schimbul imunității în exil, ca parte a unui acord negociat de președintele belarus Alexander Lukașenko.

Surovikin a comandat forțele Rusiei în Ucraina timp de trei luni, între octombrie 2022 și ianuarie 2023, până când a fost înlocuit de șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook