Goldman Sachs a declarat că prețul gazului ar putea să se reducă la mai mult de jumătate în această iarnă, pe măsură ce eforturile depuse de țările UE pentru a evita marile penurii din această iarnă se vor dovedi eficiente.

Gigantul bancar a declarat marți că se așteaptă ca prețurile europene angro la gazele naturale să scadă de la aproximativ 215 euro pe megawatt oră la sub 100 de euro pe MWh până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, presupunând condiții meteorologice tipice de iarnă. Această cifră este cu mult sub cei 213 euro preconizați anterior.

“Ne menținem opinia că, deși la niveluri mai ridicate decât cele la care ne așteptam anterior, prețurile TTF vor scădea secvențial pe parcursul iernii”, spune Samantha Dart, șeful departamentului de cercetare în domeniul gazelor naturale la Goldman Sachs.

Goldman Sachs spune că oprirea Nordstream 1 a fost atenuată de o combinație de distrugere a cererii europene de gaze și de importuri prin canale alternative.

Aceștia se așteaptă ca nivelurile de stocare a gazelor din Europa să continue să crească până la un prag de 90% până la sfârșitul lunii octombrie.

Țările europene s-au grăbit să își umple instalațiile de stocare a gazelor înainte de iarnă, după ce Gazprom din Rusia a redus livrările, inclusiv prin intermediul importantei conducte Nord Stream 1 (NS1). Goana frenetică pentru aprovizionare a dus la creșterea prețului cu ridicata al gazelor.

Dar, înainte de iarnă, prețurile ar trebui să rămână ridicate, deoarece Europa încearcă să atragă încărcături de gaz natural lichefiat (GNL).

Nevoia de livrări de gaze pe mare către Europa vine în contextul în care fluxul de gaze rusești către Europa este aproape complet oprit.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Blinken: SUA nu au “permis” Ucrainei să efectueze lovituri în interiorul Rusiei

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu…

Rusia încearcă să “înghețe” războiul pentru a lansa o ofensivă mai mare în primăvară, afirmă șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să…

Germania a arestat 25 de persoane acuzate că au pus la cale o lovitură de stat

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul unor raiduri…

Zelenski a fost desemnat “Persoana anului” de către revista Time

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost desemnat de revista Time drept persoana…

Ciucă: Mâine vom cere vot în consiliul JAI pentru aderarea la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere vot în consiliul…

China anunță o relaxare la nivel național a restricțiilor Covid

După ce restricțiile au fost relaxate în mai multe orașe din China…