În timp ce liderii europeni au petrecut anul 2022 încercând să reducă dependența de energia rusă după invazia acesteia în Ucraina, o nouă analiză arată că importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia în UE au crescut de fapt cu 40% de la începutul războiului. Potrivit datelor furnizate de compania de urmărire maritimă Kpler, statele membre ale UE au achiziționat peste jumătate din exporturile de GNL ale Rusiei în primele șapte luni ale acestui an.

Spania și Belgia au devenit al doilea și, respectiv, al treilea cel mai mare client de GNL rusesc, acționând ca porți importante pentru aprovizionarea cu GNL a blocului european mai larg.

În timp ce gazul din Rusia prin conducte s-a redus semnificativ din cauza eforturilor UE de a se îndepărta de energia rusească, livrările de GNL din surse globale, inclusiv din Rusia, au crescut pentru a compensa deficitul. Importurile de GNL nu fac în prezent obiectul sancțiunilor UE privind energia rusă. Global Witness a raportat că UE a cumpărat 22 de milioane de metri cubi de GNL rusesc din ianuarie până în iulie 2022, în creștere de la 15 milioane în aceeași perioadă a anului trecut.

Noronha-Gant de la grupul anticorupție Global Witness, care a realizat analiza, a criticat țările UE, declarând: “Cumpărarea de gaz rusesc are același impact ca și cumpărarea de petrol rusesc. Ambele finanțează războiul din Ucraina, iar fiecare euro înseamnă mai multă vărsare de sânge”. El a cerut țărilor să alinieze acțiunile la vorbe prin interzicerea importurilor de GNL rusesc.

În timp ce Spania și Belgia afirmă că importurile crescute nu reflectă achizițiile naționale, datele sugerează că mai sunt necesare eforturi suplimentare pentru ca UE să taie cu adevărat legăturile financiare cu sectorul energetic al Rusiei și să limiteze finanțarea războiului acesteia din Ucraina.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…