Italia a decis miercuri să introducă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele în vârstă de peste 50 de ani, în încercarea de a face față noului val de coronavirus, alimentat de varianta Omicron.

Guvernul a convenit miercuri că persoanele de peste 50 de ani care fac parte din forța de muncă vor trebui să prezinte un permis de sănătate care să dovedească faptul că au fost vaccinate sau că s-au vindecat recent de COVID-19, în caz contrar riscă să fie suspendate de la locul de muncă începând cu jumătatea lunii februarie. Anterior, cei nevaccinați puteau merge la serviciu doar dacă făceau un test negativ la fiecare două zile. Cei de peste 50 de ani care nu lucrează vor trebui fie să se vaccineze, fie să se confrunte cu sancțiuni.

Noile reglementări, unele dintre cele mai stricte din Europa, au fost convenite după ce miercuri a fost raportat un număr record de aproape 190.000 de cazuri, iar decesele au atins cele mai ridicate niveluri din primăvara anului 2020.

Campania de vaccinare din Italia a fost relativ reușită, cu 78% din populație vaccinată, mai mult decât media UE.

Dar prioritatea guvernului de la Roma este de a proteja redresarea economică prin evitarea blocajelor și de a proteja sistemul de sănătate de a fi copleșit. Șapte la sută dintre persoanele de peste 50 de ani nu sunt vaccinate în Italia, dar în unele zone acest număr ajunge la 11 la sută. Odată cu creșterea numărului de cazuri cu Omicron, internările în spitale au crescut cu 25 la sută într-o săptămână. Aproximativ 25-30 la sută din paturile de spital obișnuite sunt ocupate de pacienții COVID-19 în regiunile cele mai afectate din Sicilia și Calabria.

În timpul unei reuniuni care a durat mai mult de trei ore, premierul Mario Draghi le-a spus miniștrilor săi: “Măsurile de astăzi sunt menite să păstreze sistemul de sănătate și, în același timp, să mențină deschise școlile și întreprinderile. Vrem să încetinim curba infecțiilor și să-i împingem pe italienii care nu s-au vaccinat încă să o facă”. Guvernul vizează persoanele de peste 50 de ani, deoarece acestea sunt unele dintre “cele mai expuse riscului de spitalizare, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor și pentru a salva vieți”, a spus el.

Democrații de stânga au fost în favoarea vaccinării obligatorii pentru toți adulții, dar s-a ajuns la un compromis cu partenerii de coaliție care aveau rezerve. Măsurile care impun vaccinarea pentru a avea acces la servicii esențiale, precum băncile, consiliile locale și oficiile poștale, au fost diluate după o opoziție puternică din partea Ligii de extremă dreapta, și va fi necesară doar dovada unui test negativ.

Italia urmează exemplul Greciei, care a aprobat în noiembrie obligativitatea vaccinării pentru persoanele de peste 60 de ani, în timp ce Austria a declarat că va introduce amenzi pentru cei nevaccinați începând cu luna februarie.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…