Un tribunal din Moscova a condamnat miercuri o fostă jurnalistă a televiziunii de stat la 8 ani și jumătate de închisoare în lipsă pentru că a protestat împotriva războiului Rusiei în Ucraina.

Marina Ovseannikova a fost acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă, o infracțiune penală în conformitate cu o lege adoptată la scurt timp după ce Kremlinul a trimis trupe în Ucraina.

Ea a organizat un protest în capitala rusă în iulie 2022 și a ținut un afiș pe care scria “Putin este un ucigaș. Soldații săi sunt fasciști. 352 de copii au fost uciși (în Ucraina). Câți copii mai trebuie să moară pentru ca tu să te oprești?”

Ovseannikova, care până în martie 2022 a lucrat la postul rusesc de stat Channel One, a fost reținută și plasată în arest la domiciliu, dar a reușit să fugă în Franța împreună cu fiica sa. Autoritățile ruse au pus-o pe o listă de persoane căutate și au judecat-o în absență.

În martie 2022, Marina Ovseannikova a ajuns pe prima pagină a ziarelor internaționale după ce a apărut în spatele prezentatorului unei emisiuni de știri de seară de la Channel One cu un afiș pe care scria “Opriți războiul, nu credeți propaganda, aici vă mint”. Ea și-a dat demisia de la postul de televiziune, a fost acuzată că a denigrat armata rusă și a fost amendată cu 30.000 de ruble (270 de dolari la acea vreme).

Mii de ruși au fost amendați și sute s-au confruntat cu acuzații penale pentru că au vorbit în public sau au protestat împotriva războiului în ultimele 20 de luni. Kremlinul a folosit legislația care interzice critica a ceea ce insistă să numească “operațiune militară specială” pentru a viza personalități din opoziție, activiști pentru drepturile omului și mass-media independente.

Alte știri:  Temperaturi de până la 35 de grade: Cod galben de caniculă în mai multe județe

Criticii de top ai Kremlinului au fost condamnați la pedepse lungi cu închisoarea, grupurile de apărare a drepturilor au fost forțate să se închidă, site-urile de știri independente au fost blocate, iar jurnaliștii independenți au părăsit țara, temându-se de urmărirea penală.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Cinci autoturisme s-au ciocnit pe un drum din județul Constanța – 18 persoane implicate

Un grav accident rutier s-a produs astăzi, 18 iunie 2024, în județul…

Xi Jinping acuză SUA că încearcă să îl păcălească să invadeze Taiwanul

Președintele chinez Xi Jinping a acuzat Statele Unite că încearcă să-l păcălească…

Avertizare meteorologică: Valul de caniculă se extinde în toată țara

Vremea toridă se va extinde în următoarele zile în întreaga țară, iar…

Șeful IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, reținut de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații

Procurorii DNA din cadrul Serviciului Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru 24…

Jocurile Olimpice de vară, o amenințare pentru sănătatea sportivilor din cauza căldurii extreme

Sportivii și oamenii de știință atrag atenția asupra riscurilor reprezentate de căldura…

China deschide o anchetă anti-dumping împotriva importurilor de carne de porc din Uniunea Europeană

China a deschis o investigație anti-dumping cu privire la importurile de carne…

Putin efectuează o vizită “prietenoasă” în Coreea de Nord

Președintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită istorică în Coreea de…