Un tribunal din Moscova a condamnat miercuri o fostă jurnalistă a televiziunii de stat la 8 ani și jumătate de închisoare în lipsă pentru că a protestat împotriva războiului Rusiei în Ucraina.

Marina Ovseannikova a fost acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă, o infracțiune penală în conformitate cu o lege adoptată la scurt timp după ce Kremlinul a trimis trupe în Ucraina.

Ea a organizat un protest în capitala rusă în iulie 2022 și a ținut un afiș pe care scria “Putin este un ucigaș. Soldații săi sunt fasciști. 352 de copii au fost uciși (în Ucraina). Câți copii mai trebuie să moară pentru ca tu să te oprești?”

Ovseannikova, care până în martie 2022 a lucrat la postul rusesc de stat Channel One, a fost reținută și plasată în arest la domiciliu, dar a reușit să fugă în Franța împreună cu fiica sa. Autoritățile ruse au pus-o pe o listă de persoane căutate și au judecat-o în absență.

În martie 2022, Marina Ovseannikova a ajuns pe prima pagină a ziarelor internaționale după ce a apărut în spatele prezentatorului unei emisiuni de știri de seară de la Channel One cu un afiș pe care scria “Opriți războiul, nu credeți propaganda, aici vă mint”. Ea și-a dat demisia de la postul de televiziune, a fost acuzată că a denigrat armata rusă și a fost amendată cu 30.000 de ruble (270 de dolari la acea vreme).

Mii de ruși au fost amendați și sute s-au confruntat cu acuzații penale pentru că au vorbit în public sau au protestat împotriva războiului în ultimele 20 de luni. Kremlinul a folosit legislația care interzice critica a ceea ce insistă să numească “operațiune militară specială” pentru a viza personalități din opoziție, activiști pentru drepturile omului și mass-media independente.

Criticii de top ai Kremlinului au fost condamnați la pedepse lungi cu închisoarea, grupurile de apărare a drepturilor au fost forțate să se închidă, site-urile de știri independente au fost blocate, iar jurnaliștii independenți au părăsit țara, temându-se de urmărirea penală.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Cod Galben de precipitații mixte și polei în 4 județe din țară

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi, 7 decembrie, un cod galben…

Taylor Swift a fost desemnată persoana anului de către Time Magazine

Vedeta pop Taylor Swift a fost desemnată Persoana Anului de către revista…

Sondaj INSCOP: Mircea Geoană favorit pentru alegerile prezidențiale din 2024

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la…

Putin a sosit în Orientul Mijlociu flancat de patru avioane de luptă rusești

Președintele rus Vladimir Putin a întreprins o călătorie diplomatică în Emiratele Arabe…

Guyana face apel la SUA și la ONU în timp ce Maduro merge mai departe cu anexarea regiunii Essequibo

Disputa teritorială de lungă durată dintre Venezuela și Guyana s-a intensificat în…

Soldați ruși inculpați penal în SUA pentru torturarea unui cetățean american în Ucraina

Departamentul de Justiție al SUA a depus acuzații de crime de război…

Fost deputat ucrainean prorus, împușcat mortal în Moscova

Un fost deputat ucrainean, considerat de Kiev ca fiind un trădător, a…