Ministrul libanez al Culturii, Mohammad Mortada, a luat măsuri pentru a interzice filmul “Barbie” în cinematografele din țară, susținând că acesta promovează homosexualitatea și contravine valorilor religioase.

În decizia ministrului Mortada se afirmă că se consideră că filmul “promovează homosexualitatea și transformarea sexuală” și “contrazice valorile credinței și moralității”, subminând semnificația unității familiale. În replică, ministrul de interne Bassam Mawlawi a cerut comisiei de cenzură a Securității Generale, care se află în subordinea ministerului de interne și care este în mod tradițional responsabilă pentru deciziile de cenzură, să analizeze filmul și să prezinte o recomandare.

În urma demersului Libanului, Kuweit a anunțat, de asemenea, interzicerea filmului “Barbie” și a filmului de groază supranatural “Vorbește cu mine” pentru a proteja “etica publică și tradițiile sociale”, potrivit agenției de presă de stat.

Libanul a fost văzut ca un refugiu relativ sigur pentru comunitatea LGBT în Orientul Mijlociu conservator, fiind prima țară arabă care a organizat o săptămână a mândriei gay în 2017. Cu toate acestea, evenimente recente au pus în lumina reflectoarelor această problemă și au provocat tensiuni. Anul trecut, ministrul Mawlawi a luat decizia de a interzice evenimentele care erau percepute ca promovând “perversiunea sexuală”, ceea ce a fost înțeles pe scară largă ca vizând adunările LGBT.

Într-un discurs recent, Nasrallah a îndemnat autoritățile libaneze să ia măsuri împotriva materialelor care, în opinia sa, promovau homosexualitatea, solicitând interzicerea acestora. El a descris homosexualitatea ca fiind un “pericol iminent” pentru Liban și a sugerat că persoanele care se angajează în acte homosexuale ar trebui ucise, chiar dacă nu sunt căsătorite.

Această mișcare recentă a ministrului Mortada este văzută de mulți ca făcând parte dintr-o campanie mai amplă, care reunește Hezbollah, extrema dreaptă creștină și alți lideri religioși și care vizează comunitatea LGBT. Ayman Mhanna, director executiv la Fundația civică non-profit Samir Kassir, a caracterizat-o drept “un val de intoleranță”.

“Barbie” îi are ca protagoniști pe Margot Robbie și Ryan Gosling în rolurile lui Barbie și, respectiv, Ken, și urmărește aventurile păpușii în lumea reală. De la lansare, pe 21 iulie, filmul a depășit 1 miliard de dolari încasări în box office la nivel mondial.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook