Peste 10.000 de persoane sunt considerate dispărute după ce inundații fără precedent au devastat orașul libian Derna în weekend. Două baraje au cedat din cauza precipitațiilor abundente provocate de furtuna Daniel, dezlănțuind un torent de ape care a cuprins cartiere întregi.

Crucea Roșie și Semilună Roșie au declarat că trimisul lor în Libia, Tamer Ramadan, a raportat cifra persoanelor dispărute în cadrul unei ședințe de informare a ONU.

Între timp, ministrul sănătății din administrația din estul Libiei a indicat că peste 3.000 de morți au fost confirmați până în prezent, numărul celor dispăruți fiind estimat la câteva mii, iar numărul deceselor se așteaptă să depășească 10.000.

Eforturile de salvare sunt în curs de desfășurare pentru a localiza persoanele dispărute, peste 700 de cadavre fiind deja îngrămădite în cimitirul orașului în așteptarea identificării.

Ministrul aviației a descris 25% din oraș ca fiind pur și simplu dispărut, cu clădiri prăbușite peste tot, în timp ce cetățenii disperați au apelat la rețelele de socializare în căutarea oricăror informații despre cei dragi.

Frustrarea crește din cauza răspunsului lent al ajutoarelor, precum și a faptului că avertismentele din trecut cu privire la nevoile de reconstrucție a barajului nu au fost luate în considerare. Inginerii au avertizat de mult timp asupra riscurilor în cazul în care s-ar repeta inundații de amploarea celor din 1959. Cu toate acestea, locuitorii nu au primit niciun ordin de evacuare în momentul în care furtuna a lovit.

Dimensiunea masivă a distrugerilor și a pierderilor de vieți omenești subliniază situația dezastruoasă din Libia, după ani de haos politic, război civil și lipsa unei guvernări stabile și a investițiilor în infrastructură.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…