Autoritățile ruse au organizat o operațiune specială pentru arestarea unui fost ofițer de poliție rutieră care pretinde că este reîncarnarea lui Iisus și a condus un cult bazat în adâncurile Siberiei în ultimele trei decenii.

Elicoptere și ofițeri înarmați au luat cu asalt comunitățile conduse de Serghei Torop, cunoscut de adepții săi ca Vissarion, și l-au arestat pe el și pe doi dintre asistenții săi. Comitetul de anchetă al Rusiei a declarat că îl va acuza de organizarea unei organizații religioase ilegale, susținând că cultul a stors bani de la adepți și i-a supus abuzurilor emoționale.

Torop, în vârstă de 59 de ani, cu părul lung și cenușiu și barba, a fost condus de trupe mascate la un elicopter. Operațiunea a implicat agenți ai serviciului de securitate FSB din Rusia, precum și poliție și alte agenții. Vadim Redkin, fost baterist într-o bandă de băieți din epoca sovietică, cunoscut sub numele de mâna dreaptă a lui Vissarion, a fost de asemenea arestat, alături de un alt asistent, Vladimir Vedernikov.

Torop, care și-a pierdut slujba de ofițer rutier în 1989, a susținut că a experimentat o „trezire” pe măsură ce regimul sovietic a început să se prăbușească. În 1991 a fondat o mișcare cunoscută acum sub numele de Biserica Ultimului Testament.

Câteva mii de adepți trăiesc într-o serie de cătune îndepărtate din regiunea Krasnoyarsk din Siberia. Conversii la cult au inclus profesioniști din toată Rusia, precum și pelerini din străinătate.

„Nu sunt Dumnezeu. Și este o greșeală să-L vezi pe Isus ca pe Dumnezeu. Dar eu sunt cuvântul viu al lui Dumnezeu tatăl. Tot ce vrea Dumnezeu să spună, spune el prin mine ”, a spus Vissarion The Guardian în 2002.

Alte știri:  Exclusiv: Stelian Ion, refuzat de Partidul Verde: "Îl susținem pe Andrei Popescu și nu ne vindem electoratul"

Presa rusă a raportat că, în ideologia inițială a cultului, Vissarion a susținut că Isus veghea asupra oamenilor de pe o orbită apropiată de Pământ, iar Fecioara Maria „conducea Rusia”, dar mai târziu s-a declarat Iisus.

Comuna are o selecție de rituri extrase din creștinismul ortodox cu edicte de mediu și o serie de alte reguli. Veganismul este pus în aplicare și schimbul monetar este interzis în interiorul comunei. Adepții poartă îmbrăcăminte austeră și numără ani începând cu 1961, anul nașterii lui Vissarion, în timp ce Crăciunul a fost înlocuit cu o zi de sărbătoare pe 14 ianuarie, ziua lui.

Nu este clar ce se va întâmpla cu discipolii acum că liderul lor a fost arestat și nici nu este clar de ce autoritățile au decis să se mute acum. Biserica ortodoxă oficială rusă a condamnat de mult grupul, însă oficialii i-au lăsat în mare parte pe adepți. Unele ziare rusești au raportat că comunitatea a fost implicată într-o dispută cu interesele comerciale locale.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Avertizare meteo: Averse torențiale, vânt puternic și grindină în mai multe regiuni ale țării

În intervalul 13 iunie, ora 17 – 14 iunie, ora 6, meteorologii…

Video: Cântărețul de manele Babasha, huiduit de public la concertul Coldplay

Un moment controversat a avut loc miercuri seară la concertul Coldplay desfășurat…

Datoria externă a României a crescut cu 1,8 miliarde de euro în primele patru luni ale anului 2024

Conform informațiilor furnizate de Banca Națională a României (BNR), datoria externă totală…