Autoritățile ruse au organizat o operațiune specială pentru arestarea unui fost ofițer de poliție rutieră care pretinde că este reîncarnarea lui Iisus și a condus un cult bazat în adâncurile Siberiei în ultimele trei decenii.

Elicoptere și ofițeri înarmați au luat cu asalt comunitățile conduse de Serghei Torop, cunoscut de adepții săi ca Vissarion, și l-au arestat pe el și pe doi dintre asistenții săi. Comitetul de anchetă al Rusiei a declarat că îl va acuza de organizarea unei organizații religioase ilegale, susținând că cultul a stors bani de la adepți și i-a supus abuzurilor emoționale.

Torop, în vârstă de 59 de ani, cu părul lung și cenușiu și barba, a fost condus de trupe mascate la un elicopter. Operațiunea a implicat agenți ai serviciului de securitate FSB din Rusia, precum și poliție și alte agenții. Vadim Redkin, fost baterist într-o bandă de băieți din epoca sovietică, cunoscut sub numele de mâna dreaptă a lui Vissarion, a fost de asemenea arestat, alături de un alt asistent, Vladimir Vedernikov.

Torop, care și-a pierdut slujba de ofițer rutier în 1989, a susținut că a experimentat o „trezire” pe măsură ce regimul sovietic a început să se prăbușească. În 1991 a fondat o mișcare cunoscută acum sub numele de Biserica Ultimului Testament.

Câteva mii de adepți trăiesc într-o serie de cătune îndepărtate din regiunea Krasnoyarsk din Siberia. Conversii la cult au inclus profesioniști din toată Rusia, precum și pelerini din străinătate.

„Nu sunt Dumnezeu. Și este o greșeală să-L vezi pe Isus ca pe Dumnezeu. Dar eu sunt cuvântul viu al lui Dumnezeu tatăl. Tot ce vrea Dumnezeu să spună, spune el prin mine ”, a spus Vissarion The Guardian în 2002.

Presa rusă a raportat că, în ideologia inițială a cultului, Vissarion a susținut că Isus veghea asupra oamenilor de pe o orbită apropiată de Pământ, iar Fecioara Maria „conducea Rusia”, dar mai târziu s-a declarat Iisus.

Comuna are o selecție de rituri extrase din creștinismul ortodox cu edicte de mediu și o serie de alte reguli. Veganismul este pus în aplicare și schimbul monetar este interzis în interiorul comunei. Adepții poartă îmbrăcăminte austeră și numără ani începând cu 1961, anul nașterii lui Vissarion, în timp ce Crăciunul a fost înlocuit cu o zi de sărbătoare pe 14 ianuarie, ziua lui.

Nu este clar ce se va întâmpla cu discipolii acum că liderul lor a fost arestat și nici nu este clar de ce autoritățile au decis să se mute acum. Biserica ortodoxă oficială rusă a condamnat de mult grupul, însă oficialii i-au lăsat în mare parte pe adepți. Unele ziare rusești au raportat că comunitatea a fost implicată într-o dispută cu interesele comerciale locale.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 + 5 =

Alte articole

VIDEO. Un ofițer de recrutare a fost împușcat de un recrut în Siberia, în timp ce rezistența la mobilizare continuă

Un recrut rus l-a împușcat pe liderul comitetului local de recrutare militară…

Alianța de extremă dreapta condusă de Giorgia Meloni a câștigat alegerile în Italia

Liderul extremei drepte, Giorgia Meloni, a obținut victoria în alegerile din Italia…

SUA poartă discuții private cu Rusia privind armele nucleare pentru a evita “schimbul de replici” în public, afirmă consilierul lui Biden

Casa Albă a declarat duminică că SUA au avut discuții private, la…

VIDEO. Atac armat la o școală din Rusia. Cel puțin 13 persoane au fost ucise, dintre care 7 copii

Update: Bilanțul morților în urma atacului armat într-o școală din Ijevsk a…

NASA va lansa o sondă spațială spre un asteroid pentru a-i schimba cursul

O sondă spațială a NASA va urma să se izbească de un…

Kazahstanul spune că nu va recunoaște referendumurile din estul Ucrainei

Kazahstanul, unul dintre foștii parteneri apropiați ai Rusiei, nu va recunoaște posibila…

Peste 260.000 de oameni au fugit din Rusia de teama de a nu fi trimiși să lupte în Ucraina

Site-ul independent de informații Meduza, cenzurat de Kremlin la începutul lunii martie,…

Zelenski confirmă livrarea de sisteme americane de apărare antiaeriană către Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu difuzat duminică că Ucraina a…