Autoritățile ruse au organizat o operațiune specială pentru arestarea unui fost ofițer de poliție rutieră care pretinde că este reîncarnarea lui Iisus și a condus un cult bazat în adâncurile Siberiei în ultimele trei decenii.

Elicoptere și ofițeri înarmați au luat cu asalt comunitățile conduse de Serghei Torop, cunoscut de adepții săi ca Vissarion, și l-au arestat pe el și pe doi dintre asistenții săi. Comitetul de anchetă al Rusiei a declarat că îl va acuza de organizarea unei organizații religioase ilegale, susținând că cultul a stors bani de la adepți și i-a supus abuzurilor emoționale.

Torop, în vârstă de 59 de ani, cu părul lung și cenușiu și barba, a fost condus de trupe mascate la un elicopter. Operațiunea a implicat agenți ai serviciului de securitate FSB din Rusia, precum și poliție și alte agenții. Vadim Redkin, fost baterist într-o bandă de băieți din epoca sovietică, cunoscut sub numele de mâna dreaptă a lui Vissarion, a fost de asemenea arestat, alături de un alt asistent, Vladimir Vedernikov.

Torop, care și-a pierdut slujba de ofițer rutier în 1989, a susținut că a experimentat o „trezire” pe măsură ce regimul sovietic a început să se prăbușească. În 1991 a fondat o mișcare cunoscută acum sub numele de Biserica Ultimului Testament.

Câteva mii de adepți trăiesc într-o serie de cătune îndepărtate din regiunea Krasnoyarsk din Siberia. Conversii la cult au inclus profesioniști din toată Rusia, precum și pelerini din străinătate.

„Nu sunt Dumnezeu. Și este o greșeală să-L vezi pe Isus ca pe Dumnezeu. Dar eu sunt cuvântul viu al lui Dumnezeu tatăl. Tot ce vrea Dumnezeu să spună, spune el prin mine ”, a spus Vissarion The Guardian în 2002.

Presa rusă a raportat că, în ideologia inițială a cultului, Vissarion a susținut că Isus veghea asupra oamenilor de pe o orbită apropiată de Pământ, iar Fecioara Maria „conducea Rusia”, dar mai târziu s-a declarat Iisus.

Comuna are o selecție de rituri extrase din creștinismul ortodox cu edicte de mediu și o serie de alte reguli. Veganismul este pus în aplicare și schimbul monetar este interzis în interiorul comunei. Adepții poartă îmbrăcăminte austeră și numără ani începând cu 1961, anul nașterii lui Vissarion, în timp ce Crăciunul a fost înlocuit cu o zi de sărbătoare pe 14 ianuarie, ziua lui.

Nu este clar ce se va întâmpla cu discipolii acum că liderul lor a fost arestat și nici nu este clar de ce autoritățile au decis să se mute acum. Biserica ortodoxă oficială rusă a condamnat de mult grupul, însă oficialii i-au lăsat în mare parte pe adepți. Unele ziare rusești au raportat că comunitatea a fost implicată într-o dispută cu interesele comerciale locale.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Marele premiu de peste 7,32 milioane de euro la Loto 6/49, câștigat la Pitești

Marele premiu în valoare de peste 7,32 milioane de euro la Loto…

Navalnîi urma să fie eliberat într-un schimb de prizonieri în momentul în care a decedat, spune o activistă anticorupție din Rusia

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, urma să fie eliberat în cadrul unui…

Taximetriștii protestează în Piața Constituției din București

Sute de taximetriști din București au ieșit astăzi în stradă, protestând în…

Zelenski afirmă că planurile de contraofensivă ale Ucrainei au fost divulgate către Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat duminică că planurile mult așteptate pentru…

Unul dintre cele mai mari orașe ale lumii ar putea rămâne fără apă în câteva luni

Mexico City, o metropolă uriașă cu aproape 22 de milioane de locuitori…

Raed Arafat: Pregătirea sistemelor sanitare pentru război – un efort comun al ţărilor NATO

Șșeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a vorbit despre…

Soțul Dianei Șoșoacă a fost dat afară din partidul SOS România

Silvestru Șoșoacă, soțul controversatei senatoare Diana Șoșoacă, a fost exclus din partidul…

Peste 31.000 de militari ucraineni uciși de la începutul invaziei rusești, declară Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că peste 31.000 de militari…