Președintele francez Emmanuel Macron a insistat cu tărie asupra faptului că Rusia nu poate fi reprezentată cu steagul său la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, din cauza crimelor de război pe care le comite în prezent în Ucraina. Vorbind pentru cotidianul sportiv L’Equipe, Macron a declarat că steagul rusesc nu are ce căuta la jocuri în timp ce Rusia continuă să comită atrocități.

Când a fost întrebat despre posibilitatea ca sportivii ruși să concureze ca neutrali la Paris, Macron a răspuns că aceasta este decizia Comitetului Internațional Olimpic (CIO), nu a Franței, în calitate de țară gazdă. Cu toate acestea, el și-a exprimat încrederea în președintele CIO, Thomas Bach, că va lua decizia corectă.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, sportivii ruși și bieloruși s-au confruntat cu sancțiuni din partea multor organisme sportive internaționale. În timp ce CIO a recomandat să le permită să concureze sub un steag neutru dacă se opun războiului, Macron nu este de acord ca Rusia să fie reprezentată sub orice formă la Paris.

Președintele francez a recunoscut poziția dificilă a sportivilor ruși individuali care și-au dedicat viața antrenamentelor pentru Jocurile Olimpice, dar care pot fi victime ale regimului lor autoritar. Cu toate acestea, el a pus la îndoială modul în care se poate face diferența între sportivii complici și cei nevinovați.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook