Mii de persoane s-au strans sâmbătă să-i aducă un ultim omagiu Patriarhului Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe, mulți ignorând măsurile preventive împotriva noului coronavirus, chiar dacă șeful bisericii a murit după ce a contractat el însuși virusul.

Sicriul patriarhului a fost adus mai întâi la Catedrala din Belgrad înainte de a fi dus in centrul Belgradului la masivul Templu Sf. Sava unde va fi înmormântat în criptă duminică.

Mulți credincioși și preoți nu purtau măști de protectie și nu păstrau distanța în interiorul bisericii, iar unii sărutau paravanul de sticlă care acoperea corpul patriarhului, în ciuda avertismentelor epidemiologilor din Serbia, in contextul creșterii infecțiilor cu noul coronavirus.

Tot sâmbătă, guvernul Serbiei a înăsprit măsurile împotriva virusului, permițând doar magazinelor alimentare, farmaciilor și benzinăriilor să rămână deschise după ora 18:00 și impunerea unor controale stricte privind utilizarea măștilor de protectie și a altor măsuri preventive.

Irineu, în vârstă de 90 de ani, a murit vineri dimineata, la aproape trei săptămâni după ce a condus rugăciunile la înmormântarea unui alt cleric bisericesc din Muntenegru , care a murit tot de Covid-19. Mii de oameni au participat la acea înmormântare și au sărutat trupul neinsufletit al episcopului care a fost așezat într-un sicriu deschis.

Patriarhul Irineu și Biserica Ortodoxă Sârbă dețin o influență religioasă și politică considerabilă în țară. Patriarhul era cunoscut pentru criticile sale față de politicile occidentale din Balcani și legăturile strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Regele Charles îl evacuează pe prințul Andrew din Palatul Buckingham

Prințul Andrew, căruia regina Elisabeta a II-a i-a retras onorurile regale și…

Liderul de rang înalt al ISIS, Bilal-al-Sudani, ucis într-o operațiune militară americană în Somalia

Administrația Biden a anunțat că forțele de operațiuni speciale americane au ucis…

Ucraina a doborât 47 din 55 de rachete rusești lansate în ultimele atacuri, afirmă comandantul-șef al forțelor ucrainene

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 47 din cele 55 de rachete trase…

SUA etichetează Grupul Wagner, susținut de Rusia, drept organizație criminală transnațională și impune noi sancțiuni

Statele Unite au impus noi sancțiuni grupului de mercenari Wagner, susținut de…

Ungaria se va opune prin veto sancțiunilor UE împotriva Rusiei privind energia nucleară

Ungaria se va opune prin veto oricăror sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva…

Avertizări cod portocaliu și cod galben de ninsori și viscol. Care sunt zonele vizate

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod portocaliu și cod galben de…