Zece civili nevinovați, între care șapte copii, au fost uciși în atacul aerian din 29 august. Toți erau membri ai aceleiași familii.

Atacul cu dronă, despre care oficialii militari americani au spus că a vizat o presupusă mașină-bombă a ISIS-K în Kabul în ultimele zile de evacuare a cetățenilor americani și străini ar fi vizat în mod eronat un civil nevinovat, potrivit unei ample investigații efectuate de New York Times și Washington Post.

În urma atacului sinucigaș ISIS-K care a ucis 13 militari SUA și aproape 200 de civili afgani în fața aeroportului din Kabul pe 26 august, oficialii americani au avertizat în repetate rânduri că se anticipează atacuri teroriste suplimentare pe aeroport.

Pe 29 august, Comandamentul Central al SUA a anunțat că a efectuat o lovitură cu drone asupra unui suspect terorist care conducea o mașină care părea a fi plină de explozivi și se credea că reprezintă o amenințare iminentă pentru aeroport.

Oficialii militari au sugerat că șoferul, pe care nu l-au putut identifica, a acționat cu suspiciune în orele dinaintea atacului, inclusiv oprirea la un posibil depozit ISIS-K și încărcarea mașinii cu pachete grele care ar fi putut fi bombe. SUA au spus că o explozie secundară mai mare a avut loc după atacul dronelor, ceea ce ar sugera prezența unei încărcături explozive și aparent ar fi fost justificată țintirea vehiculului.

Dar ancheta NY Times nu a găsit nicio dovadă a unei explozii secundare, iar ancheta Washington Post sugerează că, dacă ar fi fost o a doua explozie, cea mai probabilă explicație ar fi că a fost din aprinderea combustibilului vehiculului. Raportul include o analiză vizuală detaliată a daunelor cauzate de atacul dronelor, inclusiv dovezi a unei singure explozii. Raportul NY Times citează dovezi similare.

Ambele publicații l-au identificat pe șofer ca fiind Zemari Ahmadi, un inginer electric în vârstă de 43 de ani, care lucrase mult timp pentru Nutrition and Education International (NEI), o organizație de ajutor din California, care operează în Afganistan. Potrivit rudelor care au vorbit pentru NY Times, Ahmadi și un alt membru al familiei sale extinse din Afganistan, care lucrase odată ca antreprenor pentru armata americană, au solicitat relocarea din Afganistan pentru ei și familiile lor.

Potrivit membrilor familiei și colegilor lui Ahmadi, mașina pe care o conducea aparținea NEI, iar diversele opriri ale sale din data de 29 erau doar o zi normală la serviciu, inclusiv ridicarea laptopului șefului său și transportul colegilor. Pachetele grele pe care o dronă de supraveghere le-a surprins când erau încărcate în mașină, erau de fapt niște bidoane umplute cu apă, potrivit NY Times, deoarece Ahmadi aducea apă acasă de la birou de când livrările de apă au încetat după preluarea puterii de către talibani.

La sfârșitul după-amiezii, când Ahmadi a ajuns acasă într-o zonă rezidențială densă de lângă aeroport, un comandant tactic american a decis să țintească mașina, iar operatorul dronei a văzut doar un alt bărbat lângă vehicul în momentele dinaintea atacului. Însă, conform raportului NY Times, în timp ce Ahmadi a intrat în curtea sa, mai mulți dintre copiii săi și copiii fraților săi au ieșit, încântați să-l vadă și au intrat în mașină să se joace în timp ce Ahmedi descărca bidoanele cu apă”

În urma atacului american cu drone, Ahmadi și cei șapte copii au fost uciși pe loc.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Cinci morți în Ucraina, după ce un membru al Gărzii Naționale a deschis focul într-o fabrică militară

Un soldat al Gărzii Naționale Ucrainene a împușcat din motive necunoscute gărzile…

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

SUA resping cererea Rusiei de a bloca aderarea Ucrainei la NATO

SUA au respins cererea Rusiei de a exclude Ucraina din NATO, pe…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…