Florentina Martin, a 99 year-old woman who survived coronavirus disease (COVID-19), plays a digital puzzle with her great-grandson Pedro Valle at her home in Pinto, near Madrid, Spain, October 20, 2020. Picture taken October 20, 2020. REUTERS/Sergio Perez

Atunci cand Florentina Martin, în vârstă de 99 de ani, s-a imbolanvit de Covid-19 în septembrie, cea mai mare teamă a nepoatei sale nu era că boala o va ucide, ci că va ajunge singură într-o secție de urgență.

„Mereu am crezut că singurătatea o va termina înainte de virus, pentru că îi este frică să nu rămână singură, mai ales în spital”, a spus Noelia Valle.

Ea crede că bunica ei s-a infectat probabil la petrecerea aniversării de 99 de ani, pe 16 septembrie, când familia a ieșit afară pentru a se bucura de vremea frumoasă, pe o terasă.

„Cred că trebuie să fi fost acolo la un moment dat când eram toți aproape împreună fără mască”, a spus Valle.

Câteva zile mai târziu, Florentina a început să se simtă slabita și s-a retras în pat.

Expunerea la ulei de rapiță contaminat când era mai mică a lăsat-o pe Florentina cu probleme de sănătate pe tot parcursul vieții, sporindu-i vulnerabilitatea la complicațiile respiratorii cauzate de COVID-19.

Dar a dezvoltat doar simptome ușoare și a reușit să-și revină acasă la Madrid, susținută de familia ei, de îngrijitoarea și de câinele ei.

Acum a revenit la vizionarea emisiunilor TV preferate și a jucat jocuri pe o tabletă cu strănepotul ei de cinci ani, Pedro.

“Sunt bine. Sunt foarte bine ”, a spus ea, deși amintirile ei despre virus sunt neclare.

În ciuda recuperării complete a bunicii sale, Valle, care este biologă, insistă încă să poarte o mască atunci când se oprește pentru o vizită. “Nu vreau să-mi las garda jos, dar, desigur, simt un imens sentiment de ușurare.”

Cu aproape un milion de infecții înregistrate, Spania are cea mai mare cantitate de cazuri COVID-19 din Europa de Vest. Peste 34.000 de oameni au murit de virus acolo, marea majoritate cu vârsta peste 80 de ani.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Kadîrov îndeamnă Moscova să ia în considerare folosirea unei arme nucleare tactice în Ucraina

Ramzan Kadîrov, șeful regiunii rusești Cecenia, a declarat că Moscova ar trebui…

Forțele rusești s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei

Trupele rusești s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei “din…