O navă portcontainer a plecat marți din portul ucrainean Odesa, fiind prima navă comercială care a părăsit Ucraina în cadrul unui nou “coridor umanitar” temporar anunțat de Kiev.

Nava sub pavilion Hong Kong era blocată în portul Odesa din 23 februarie, cu o zi înainte ca Rusia să înceapă invazia pe scară largă a Ucrainei. Aceasta transporta peste 2.000 de containere maritime pline cu aproximativ 30.000 de tone de bunuri.

Ucraina a anunțat coridorul umanitar pe 8 august, în încercarea de a permite navelor blocate să părăsească porturile Chornomorsk, Odesa și Pivdenniy. De la invadarea Ucrainei, Rusia a blocat traficul maritim către și dinspre Ucraina, perturbând grav exporturile mondiale de alimente.

Moscova nu a comentat în mod oficial inițiativa coridorului și nici nu a fost de acord să o respecte. Recent, o navă de război rusă a tras focuri de avertisment asupra unei nave de marfă care se apropia de portul ucrainean Ismail de pe Dunăre, înainte de a-i permite să plece după o percheziție.

Plecarea reușită de la Odesa marchează prima navă comercială care părăsește porturile sale din 16 iulie. La 17 iulie, Rusia s-a retras dintr-un acord negociat de ONU pentru a facilita transportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, ceea ce a atras condamnarea internațională.

De atunci, Rusia a lovit în mod repetat infrastructura portuară din Odesa cu atacuri aeriene. Marți dimineață, drone rusești au avariat depozite și grânare într-unul dintre porturile dunărene din Odesa, potrivit oficialilor locali, care au declarat că 11 drone au fost doborâte în cursul nopții.

De asemenea, Moscova a avertizat că navele care călătoresc în porturile ucrainene ar putea fi considerate ca transportând bunuri militare, ceea ce ar crește tensiunile.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook