Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat o paradă militară la Phenian, unde a prezentat cele mai puternice rachete cu capacitate nucleară ale țării sale. La paradă au participat, de asemenea, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și oficialul partidului de guvernământ chinez Li Hongzhong.

Kim Jong Un a împărțit scena cu delegați de rang înalt din Rusia și China, indicând aprofundarea legăturilor sale cu Moscova și Beijing. Parada a avut loc pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a armistițiului care a pus capăt Războiului din Coreea.

Parada a prezentat tancuri și rachete balistice intercontinentale uriașe, inclusiv Hwasong-17 și Hwasong-18, care au fost testate în zbor în ultimele luni. Unii analiști cred că aceste rachete se bazează pe proiecte sau know-how rusesc. Ministrul nord-coreean al Apărării, Kang Sun Nam, a descris parada ca fiind o celebrare istorică a “marii victorii” a țării împotriva “forțelor de agresiune imperialiste americane și a grupurilor de state-satelit ale acestora”.

Parada a stârnit îngrijorări serioase cu privire la amenințările Coreei de Nord la adresa securității globale. Experții consideră că statele membre ale ONU ar trebui să sporească vigilența pentru observarea și penalizarea încălcărilor sancțiunilor, având în vedere nevoia Rusiei de muniție pentru războiul său ilegal din Ucraina și disponibilitatea lui Kim Jong Un de a-i oferi personal ministrului rus al apărării un tur al expoziției de arme din Coreea de Nord. Reprezentarea Chinei la defilarea rachetelor cu capacitate nucleară ale Coreei de Nord ridică, de asemenea, întrebări serioase cu privire la faptul că Beijingul permite amenințările Phenianului la adresa securității globale.

Festivitățile nord-coreene pentru cea de-a 70-a aniversare a armistițiului au fost mai sumbre în Coreea de Sud, unde președintele Yoon Suk Yeol a vizitat un cimitir de război din orașul Busan pentru a onora trupele străine care au murit în timp ce luptau pentru Sud în timpul războiului.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Navalnîi urma să fie eliberat într-un schimb de prizonieri în momentul în care a decedat, spune o activistă anticorupție din Rusia

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, urma să fie eliberat în cadrul unui…

Taximetriștii protestează în Piața Constituției din București

Sute de taximetriști din București au ieșit astăzi în stradă, protestând în…

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Soțul Dianei Șoșoacă a fost dat afară din partidul SOS România

Silvestru Șoșoacă, soțul controversatei senatoare Diana Șoșoacă, a fost exclus din partidul…