O coaliție formată din șase partide de opoziție din Turcia a ales un birocrat cu o pregătire academică pentru a candida împotriva președintelui Recep Tayyip Erdoğan la viitoarele alegeri, după o perioadă tumultoasă în ceea ce privește selecția candidatului.

Kemal Kılıçdaroğlu, liderul de lungă durată al Partidului Republican al Poporului (CHP), îl va înfrunta pe Erdoğan, în ciuda îngrijorărilor că economistul în vârstă de 74 de ani nu are carisma și flerul politic necesare pentru a contracara populismul președintelui.

Kılıçdaroğlu a fost ales de Alianța Națională, care cuprinde CHP, Partidul Naționalist Bun (İyi Parti) și mai multe partide mai mici desprinse din Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Erdoğan. Alianța urmărește să-l înlăture pe Erdoğan și să anuleze schimbările pe care acesta le-a făcut în cele două decenii de când se află la putere, inclusiv trecerea de la un sistem parlamentar la unul prezidențial.

Alegerile reprezintă o ocazie rară pentru opoziție de a-l provoca pe Erdoğan și partidul său, mai ales în urma cutremurelor mortale care au lovit țara luna trecută, care au expus răspunsul inadecvat al guvernului și au provocat o scădere a popularității AKP. Există preocupări larg răspândite că aceste alegeri reprezintă ultima șansă de a salva democrația turcă și de a împiedica țara să cadă și mai mult în autoritarism. Freedom House, organizație nonprofit pentru democrație, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la eforturile lui Erdoğan de a demantela instituțiile și la criza economică actuală, avertizând că acestea reprezintă o amenințare pentru viitorul Turciei.

Decizia alianței de opoziție de a-l prezenta pe Kılıçdaroğlu a urmat unei dispute publice care a izbucnit după ce Meral Akșener, un fost ministru de interne care conduce Partidul Bun, a părăsit pentru scurt timp coaliția din cauza îngrijorării că candidatura lui Kılıçdaroğlu i-ar putea costa alegerile. Akșener, care ulterior a revenit în coaliție, a sugerat că în locul lor ar trebui să candideze fie primarul Istanbulului, fie primarul Ankarei.

În pofida îngrijorărilor legate de dezbinarea publică a opoziției, Kılıçdaroğlu a anunțat că șefii celorlalte cinci partide din alianță vor deveni candidați la funcția de vicepreședinte, alături de primarii din Istanbul și Ankara, chiar dacă coaliția urmărește să elimine rolul de vicepreședinte în cazul în care vor câștiga. Kılıçdaroğlu a promis că alianța va guverna Turcia prin consultare, punând accentul pe pace și fraternitate. Cu toate acestea, unii observatori se tem că luptele interne ale opoziției l-ar putea avantaja pe Erdoğan în perioada premergătoare alegerilor.

Sursa: The Guardian

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Constanța: Felicia Ovanesian a demisionat din funcția de city manager

Felicia Ovanesian a demisionat marți din funcția de city manager al municipiului…

CPI, îngrijorată de “amenințările” Rusiei cu privire la mandatul de arestare al lui Putin

Curtea Penală Internațională (CPI) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la “amenințările” din…

Marina americană respinge afirmația Chinei că o navă de război a intrat “ilegal” într-o parte a Mării Chinei de Sud

Marina Statelor Unite a respins afirmațiile Chinei potrivit cărora un distrugător american…

Ucraina va lansa “foarte curând” o contraofensivă în Bakhmut, afirmă șeful forțelor terestre ucrainene

Trupele ucrainene din Bakhmut vor lansa o contraofensivă “foarte curând”, a declarat…

Medvedev: Orice încercare de a-l aresta pe Putin ar fi o declarație de război împotriva Rusiei

Dmitri Medvedev a declarat că orice încercare de arestare a președintelui rus…

Primăria Constanța anunță că orașul a intrat în cursa pentru “Destinația anului 2023”

Primăria Constanța a solicitat sprijinul constănțenilor și al turiștilor pentru a obține…

Președintele Klaus Iohannis critică Comisia Europeană pentru decizia de a aloca doar 10 milioane euro producătorilor români de cereale

Președintele Klaus Iohannis a criticat Comisia Europeană pentru decizia de a aloca…