Parlamentul European a votat pe 25 noiembrie pentru sprijinirea dreptului la reparație al consumatorilor. Rezoluția a fost adoptată cu 395 pentru și doar 94 împotrivă, cu 207 abțineri.

„Prin adoptarea acestui raport, Parlamentul European a transmis un mesaj clar: etichetarea obligatorie armonizată care indică durabilitatea și abordarea perimării premature la nivelul UE sunt calea de urmat”, a declarat raportorul David Cormand, europarlamentar din Franța.

Votul solicită Comisiei UE „să dezvolte și să introducă etichetarea obligatorie, pentru a oferi consumatorilor informații clare, vizibile și ușor de înțeles despre durata de viață estimată și reparabilitatea unui produs în momentul achiziției”.

Ugo Vallauri, cofondator al Proiectului Restart, membru fondator al campaniei Dreptul european la reparații, a reactionat la decizia parlamentului. „Sperăm că acest lucru se va traduce în acțiuni rapide pentru a aduce un indice de scor de reparabilitate obligatoriu pentru toate produsele electrice și electronice vândute în întreaga UE, pentru a ajuta consumatorii să cumpere cu încredere.”

În ianuarie, Franța lansează evaluări de reparabilitate pentru smartphone-uri, laptopuri și alte produse. De asemenea, Austria reduce impozitele pe serviciile de reparații și acordă subvenții pentru reparațiile consumatorilor.

Potrivit unui sondaj recent al UE, 77% dintre cetățenii UE ar prefera să-și repare dispozitivele decât să le înlocuiască; 79% consideră că producătorii ar trebui să fie obligați din punct de vedere legal să faciliteze reparația dispozitivelor digitale sau înlocuirea pieselor lor individuale.

Matthias Huisken, Director Advocacy pentru iFixit Europe, a declarat: „Acesta este un câștig uriaș pentru consumatorii din toată Europa. Acest vot va pune în mișcare un val de noi politici favorabile reparării, de la scorurile de reparații la vânzarea cu amănuntul până la dezvăluirile privind longevitatea produsului. ”

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Demisii în bloc la DNA Constanța după numirea controversată a unui nou șef

Procurorii din cadrul DNA Constanța și-au depus demisiile în bloc ca reacție…

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, găsit în conflict de interese pentru numirea ginereului său în comisia responsabilă de vânzarea spațiilor comerciale

Primarul Sectorului 5, Popescu Cristian Victor Piedone, a fost găsit în conflict…

Autoritățile spaniole au finalizat identificarea victimelor incendiului din Valencia, confirmând decesul a doi cetățeni români

Autoritățile spaniole au finalizat procesul de identificare a victimelor unui incendiu care…

Ciolacu spune că nu știe dacă vila renovată cu milioane de euro este destinată președintelui Iohannis

Marcel Ciolacua a anunțat că va solicita informații cu privire la o…

Incident într-un bloc din Timișoara: Un bărbat a aruncat o centrală de apartament peste mașina administratorului

Un scandal de proporții a avut loc într-un bloc din Timișoara, unde…

Documentele ‘Kremlin Leaks’ dezvăluie efortul de propagandă de 1 miliard de euro al lui Putin înaintea alegerilor prezidențiale

Un set de documente numit “Kremlin Leaks” a dezvăluit eforturile concertate ale…

Conflictul dintre Rusia și NATO este “inevitabil” dacă Occidentul trimite trupe în Ucraina, afirmă Kremlinul

Kremlinul a declarat marți că un conflict între Rusia și NATO este…

Apple pune capăt planurilor sale de a construi un vehicul electric care se conduce singur

Apple renunță la un efort ambițios, care durează de zece ani, de…