Parlamentul European a votat pe 25 noiembrie pentru sprijinirea dreptului la reparație al consumatorilor. Rezoluția a fost adoptată cu 395 pentru și doar 94 împotrivă, cu 207 abțineri.

„Prin adoptarea acestui raport, Parlamentul European a transmis un mesaj clar: etichetarea obligatorie armonizată care indică durabilitatea și abordarea perimării premature la nivelul UE sunt calea de urmat”, a declarat raportorul David Cormand, europarlamentar din Franța.

Votul solicită Comisiei UE „să dezvolte și să introducă etichetarea obligatorie, pentru a oferi consumatorilor informații clare, vizibile și ușor de înțeles despre durata de viață estimată și reparabilitatea unui produs în momentul achiziției”.

Ugo Vallauri, cofondator al Proiectului Restart, membru fondator al campaniei Dreptul european la reparații, a reactionat la decizia parlamentului. „Sperăm că acest lucru se va traduce în acțiuni rapide pentru a aduce un indice de scor de reparabilitate obligatoriu pentru toate produsele electrice și electronice vândute în întreaga UE, pentru a ajuta consumatorii să cumpere cu încredere.”

În ianuarie, Franța lansează evaluări de reparabilitate pentru smartphone-uri, laptopuri și alte produse. De asemenea, Austria reduce impozitele pe serviciile de reparații și acordă subvenții pentru reparațiile consumatorilor.

Potrivit unui sondaj recent al UE, 77% dintre cetățenii UE ar prefera să-și repare dispozitivele decât să le înlocuiască; 79% consideră că producătorii ar trebui să fie obligați din punct de vedere legal să faciliteze reparația dispozitivelor digitale sau înlocuirea pieselor lor individuale.

Matthias Huisken, Director Advocacy pentru iFixit Europe, a declarat: „Acesta este un câștig uriaș pentru consumatorii din toată Europa. Acest vot va pune în mișcare un val de noi politici favorabile reparării, de la scorurile de reparații la vânzarea cu amănuntul până la dezvăluirile privind longevitatea produsului. ”

Alte știri:  Debut de senzație pentru România la EURO 2024! Tricolorii au învins Ucraina cu 3-0
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

EURO 2024: România pierde cu 0-2 în fața Belgiei

Naționala de fotbal a României a suferit o înfrângere dureroasă în fața…