Parlamentul Ungariei a votat luni pentru a ratifica cererea Suediei de a adera la NATO, punând astfel capăt unei întârzieri de peste 18 luni care a frustrat alianța în eforturile sale de extindere în contextul războiului ruso-ucrainean.

Votul, care a trecut cu 188 de voturi pentru și șase împotrivă, a fost rezultatul unor luni de negocieri ale aliaților Ungariei pentru a convinge guvernul său naționalist să ridice blocada asupra aderării Suediei. Guvernul condus de premierul Viktor Orbán a depus protocoalele pentru aprobarea intrării Suediei în NATO în iulie 2022, dar problema a stagnat în parlament din cauza opoziției deputaților partidului de guvernământ.

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la alianță în mai 2022, în urma invaziei Rusiei în Ucraina – o ofensivă care a avut ca scop presupus împiedicarea extinderii NATO. Pentru a admite noi țări, este necesar sprijinul unanim al membrilor NATO, iar Ungaria este ultimul dintre cei 31 de membri ai alianței care și-a acordat sprijinul, după ce Turcia a ratificat cererea luna trecută.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a numit această zi “una istorică”. “Suntem pregătiți să ne asumăm partea noastră de responsabilitate pentru securitatea NATO”, a scris Kristersson pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Orbán, un politician populist de dreapta care a legat relații strânse cu Rusia, a declarat că critica adusă democrației din Ungaria de politicienii suedezi a deteriorat relațiile dintre cele două țări și a dus la reticența deputaților partidului său Fidesz. Dar înainte de vot, Orbán a declarat: “Cooperarea militară dintre Suedia și Ungaria și aderarea Suediei la NATO consolidează securitatea Ungariei”.

Orbán a criticat aliații Ungariei din Uniunea Europeană și NATO pentru presiunile exercitate asupra guvernului său în ultimele luni pentru a avansa în privința aderării Suediei la alianță. “Mai multe persoane au încercat să intervină din exterior în rezolvarea disputelor noastre (cu Suedia), dar acest lucru nu a ajutat, ci a împiedicat problema”, a spus Orbán. “Ungaria este o țară suverană. Nu tolerează să i se dicteze de alții”, a declarat Orban.

Alte știri:  Germania: 3 adolescenți reținuți pentru planificarea unui atac terorist
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook