Forțele Navale Române au dispus în regim de urgență intensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României, în urma informaţiilor conform cărora o serie de mine marine amplasate pe plaja din Odesa au fost luate de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, reprezentând o ameninţare pentru nave.

Ministerul Apărării a transmis că puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a ieșit luni, 21 martie, din portul militar Constanța, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale românești.

“Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens. În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate”, se arată în comunicat.

Măsurile vin după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a declarat că mai multe mine plutesc în derivă în Marea Neagră după ce s-au desprins de cablurile din apropierea porturilor ucrainene, o afirmație respinsă de Ucraina, care a spus că este vorba de dezinformare și de o încercare de a închide anumite părți ale mării.

“Din cauza vremii furtunoase, cablurile care leagă minele de ancore au fost rupte”, a declarat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, într-un comunicat de presă din 19 martie.

FSB a precizat că aproximativ 420 de mine s-au desprins, susținând că minele au fost amplasate de forțele ucrainene. Ucraina a declarat că avertismentul FSB a fost greșit și că nu are nicio informație despre minele care plutesc în derivă în mare.

“Aceasta este o dezinformare completă din partea Rusiei”, a declarat pentru Reuters Viktor Vyshnov, șeful adjunct al Administrației maritime de stat din Ucraina.

Marea Neagră este o arteră maritimă majoră pentru cereale, petrol și produse petroliere. Autoritatea portuară Novorossiisk, într-o notă consultată de Reuters, a declarat că transportul maritim este în pericol în vestul Mării Negre.

Surse: Ministerul Apărării, Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Ciucă: Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării

Benzina și motorina s-au ieftinit cu 50 de bani pe litru în…

17 morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra unor clădiri din Odesa

Cel puțin 17 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești…

Putin declară că Rusia este deschisă la discuții privind neproliferarea armelor nucleare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este pregătită pentru discuții…

Cetățenii din Belarus au început să primească înștiințări de recrutare

Cetățenii belaruși au început să primească înștiințări de recrutare, a anunțat postul…