Ministerul polonez al Apărării a dezvăluit planurile de a achiziționa 1.000 de tancuri K2 din Coreea de Sud, în încercarea de a crea cea mai puternică armată terestră din Europa.

Polonia a semnat deja un contract pentru livrarea a 180 de tancuri K2, care ar trebui să ajungă până în 2025 și care au fost deja integrate în armata poloneză.

“Următorul pas este achiziționarea a 820 de tancuri K2PL, care este o versiune personalizată a acestui tanc”, a declarat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării. Pentru a facilita acest lucru, a fost înființată o întreprindere de colaborare între Polonia și Coreea de Sud, cunoscută sub numele de consorțiul armat polono-sud-coreean.

Ministrul a subliniat intenția Poloniei de a maximiza implicarea industriei sale de apărare. În consecință, autoritățile anticipează că primele tancuri K2PL vor fi introduse în armată până în 2026. Blaszczak a evidențiat că aceste tancuri, alături de Abrams de producție americană, vor forma nucleul forțelor blindate poloneze în viitorul apropiat.

“Acest lucru marchează o consolidare semnificativă a potențialului nostru de apărare. Construim cea mai robustă armată terestră din Europa”, a remarcat Blaszczak.

Pe lângă achiziția de tancuri avansate, Polonia are ambiția de a extinde dimensiunea actualei sale armate de 175.000 de oameni, de a-și consolida capacitățile de apărare aeriană și de a-și satisface nevoile de muniție.

Tancul K2, de origine sud-coreeană, se mândrește cu o mobilitate excepțională în ciuda greutății sale relativ reduse de 55 de tone, ceea ce îl diferențiază de omologii săi occidentali. Acesta poate atinge o viteză maximă de până la 70 km/h și 50 km/h la sol, cu o accelerație de 32 km/h realizabilă în doar 7 secunde.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat în Marea Neagră, lângă Sfântul Gheorghe

Sâmbătă dimineață, Autoritatea Navală Română a raportat scufundarea unei nave sub pavilion…