Președintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat luni că țara sa a supraviețuit unei tentative de lovitură de stat coordonată de ceea ce el a numit “un singur centru”, după cele mai violente tulburări de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Într-un discurs rostit în cadrul unei reuniuni online a alianței militare CSTO conduse de Rusia prin legătură video, Tokayev a declarat că ordinea a fost restabilită în Kazahstan, dar că vânătoarea de “teroriști” continuă.

“Sub pretextul unor proteste spontane, a izbucnit un val de tulburări… A devenit clar că obiectivul principal a fost subminarea ordinii constituționale și preluarea puterii. Vorbim despre o tentativă de lovitură de stat”, a declarat el, potrivit Reuters.

Demonstrațiile împotriva creșterii prețului la carburanți au început în urmă cu puțin peste o săptămână, înainte de a izbucni într-un protest mai amplu împotriva guvernului lui Tokayev și a celui pe care l-a înlocuit în funcția de președinte, Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani.

“Lovitura principală a fost îndreptată împotriva (orașului) Almaty. Căderea acestui oraș ar fi deschis calea pentru o preluare a sudului dens populat și apoi a întregii țări”, a declarat el. “Apoi au plănuit să cucerească capitala”.

Tokayev a declarat că o operațiune “antiteroristă” de mare amploare se va încheia în curând, împreună cu o misiune CSTO care, potrivit acestuia, număra 2.030 de soldați și 250 de echipamente militare.

Tokayev și-a apărat decizia de a invita trupele conduse de Rusia în țară și a spus că îndoielile privind legitimitatea acestei misiuni provin din lipsa de informații.

Kazahstanul va furniza în curând dovezi comunității internaționale cu privire la ceea ce s-a întâmplat, a spus el. Șaisprezece membri ai forțelor de securitate au fost uciși, în timp ce numărul victimelor civile este încă în curs de verificare, a spus el.

Alte știri:  Tragedie în Munții Bucegi: Tânără ucisă de urs pe un traseu turistic
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…