Președintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat luni că țara sa a supraviețuit unei tentative de lovitură de stat coordonată de ceea ce el a numit “un singur centru”, după cele mai violente tulburări de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Într-un discurs rostit în cadrul unei reuniuni online a alianței militare CSTO conduse de Rusia prin legătură video, Tokayev a declarat că ordinea a fost restabilită în Kazahstan, dar că vânătoarea de “teroriști” continuă.

“Sub pretextul unor proteste spontane, a izbucnit un val de tulburări… A devenit clar că obiectivul principal a fost subminarea ordinii constituționale și preluarea puterii. Vorbim despre o tentativă de lovitură de stat”, a declarat el, potrivit Reuters.

Demonstrațiile împotriva creșterii prețului la carburanți au început în urmă cu puțin peste o săptămână, înainte de a izbucni într-un protest mai amplu împotriva guvernului lui Tokayev și a celui pe care l-a înlocuit în funcția de președinte, Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani.

“Lovitura principală a fost îndreptată împotriva (orașului) Almaty. Căderea acestui oraș ar fi deschis calea pentru o preluare a sudului dens populat și apoi a întregii țări”, a declarat el. “Apoi au plănuit să cucerească capitala”.

Tokayev a declarat că o operațiune “antiteroristă” de mare amploare se va încheia în curând, împreună cu o misiune CSTO care, potrivit acestuia, număra 2.030 de soldați și 250 de echipamente militare.

Tokayev și-a apărat decizia de a invita trupele conduse de Rusia în țară și a spus că îndoielile privind legitimitatea acestei misiuni provin din lipsa de informații.

Kazahstanul va furniza în curând dovezi comunității internaționale cu privire la ceea ce s-a întâmplat, a spus el. Șaisprezece membri ai forțelor de securitate au fost uciși, în timp ce numărul victimelor civile este încă în curs de verificare, a spus el.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…