Programul Rabla, prin care se acordă prime pentru casarea mașinilor vechi și achiziționarea altora noi mai puțin poluante, a debutat în anul 2024 pentru persoanele fizice și cele juridice.

Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, persoanele fizice pot începe de astăzi, 19 martie, să meargă la producătorii validați pentru a începe procedurile de înscriere în programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Persoanele juridice pot încărca de asemenea documentele necesare participării în cele două programe în aplicația informatică.

Pentru programul Rabla Clasic s-au alocat în acest an 300 de milioane de lei, iar pentru Rabla Plus bugetul este de 1 miliard de lei, fondurile urmând a fi împărțite pe etape. La Rabla Clasic pentru persoane juridice, UAT-uri și instituții publice sesiunea este deschisă până pe 19 aprilie și sunt alocate câte 60 de milioane de lei pe categorie. Pentru persoanele fizice sunt 180 de milioane de lei și perioada de înscriere este până pe 25 noiembrie.

La Rabla Plus prima etapă este deschisă până pe 19 aprilie, cu 140 de milioane de lei pentru fiecare din categorii pentru persoane juridice și UAT-uri/instituții publice și 420 de milioane de lei pentru persoanele fizice până pe 18 august. Vor exista și o a doua etapă în luna august-septembrie cu sume mai mici.

Noutatea din acest an este că mașinile nou achiziționate prin programe vor primi un autocolant de vizibilitate pe care beneficiarii trebuie să îl mențină până la finalizarea perioadei de monitorizare.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2024 oferă următoarele sume:

  • La Rabla Clasic, prima de casare rămâne la 7.000 lei pentru o mașină veche casată. Se pot lua și următoarele bonusuri ecologice: 1.500 lei pentru mașini sub 120 g CO2/km, 1.500 lei pentru mașini GPL/GNC, 3.000 lei pentru hibride.
  • Pentru casarea a două mașini vechi, prima de casare este de 10.000 lei.
  • Prima de casare pentru motociclete este tot 7.000 lei, cu posibilitatea unui bonus ecologic de 1.500 lei pentru motociclete sub 90 g CO2/km.
  • Persoanele juridice și autoritățile locale pot lua 7.000 lei primă de casare fără a preda o mașină veche.
  • La Rabla Plus, ecotichetul este de 25.500 lei pentru mașini electrice sau cu celule de combustie, 13.000 lei pentru hibrideplug-in sub 80 g CO2/km.
  • Pentru motociclete electrice, ecotichetul este de 13.000 lei.
  • Persoanele juridice și autoritățile locale pot lua un ecotichet de 120.000 lei fără a preda o mașină veche.
Alte știri:  Val de caniculă în România: Temperaturi de până la 39 de grade în următoarele zile
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…