Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a precizat luni că nu este de acord cu comentariile Papei Francisc potrivit cărora Ucraina ar trebui să aibă “curajul steagului alb” și să negocieze încheierea războiului declanșat de invazia Rusiei.

“Dacă vrem o soluție negociată, pașnică și de durată, modul de a ajunge acolo este să oferim sprijin militar Ucrainei”, a declarat Stoltenberg pe 11 martie, ca răspuns la o întrebare a Reuters despre comentariile liderului catolic.

Într-un interviu televizat difuzat pe 10 martie, Francisc, în vârstă de 87 de ani, a declarat că Ucraina ar trebui să aibă “curajul” de a negocia cu Rusia pentru a salva viețile propriilor cetățeni. Zeci de mii de soldați din ambele părți ale conflictului au fost uciși de la invazia la scară largă din 2022, din februarie.

“Când vezi că ești învins, că lucrurile nu merg, să ai curajul să negociezi”, a spus papa.

Ulterior, la 12 martie, Vaticanul a declarat că “prima condiție” pentru pace este ca Rusia “să pună capăt agresiunii sale”. Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului și cel mai apropiat colaborator al suveranului pontif, a declarat pentru cotidianul Corriere della Sera că “Sfântul Scaun urmărește această linie și continuă să ceară o “încetare a focului” – și agresorii ar trebui să fie cei care încetează focul”.

Ucraina a recuperat o mare parte din teritoriul pe care Rusia l-a confiscat inițial în urma atacului din 2022. Cu toate acestea, mult așteptata contraofensivă ucraineană din 2023 nu a reușit să facă prea multe progrese, ceea ce a generat îngrijorări că războiul a ajuns într-un impas.

Experții spun că un acord negociat acum ar fi doar în beneficiul Rusiei, cimentându-și câștigurile obținute până în prezent în Ucraina și permițându-i să-și reconstituie forțele pentru un atac viitor. Astfel de experți spun că președintele rus Vladimir Putin nu a renunțat la speranța de a cuceri întreaga Ucraină.

Alte știri:  Rachetele rusești au lovit un spital de copii din capitala Ucrainei și au ucis cel puțin 20 persoane în mai multe orașe

Președintele american Joe Biden, care a propus trimiterea unui ajutor suplimentar de 60 de miliarde de dolari Ucrainei pentru a o ajuta să se lupte cu Rusia, a avertizat că Putin nu se va opri la Ucraina în cazul în care va fi victorios.

Pachetul de ajutor al lui Biden a fost blocat în Congres timp de cinci luni, ceea ce a privat forțele ucrainene de muniții și arme pentru a contracara atacurile rusești.

Stoltenberg, care este un susținător al ajutorului pentru Ucraina, a declarat că rezultatul negocierilor va depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă. În acest moment, Rusia are inițiativa, în timp ce Ucraina așteaptă o decizie cu privire la ajutorul american.

“Nu este momentul să vorbim despre capitularea ucrainenilor. Asta va fi o tragedie pentru ucraineni. Va fi, de asemenea, periculos pentru noi toți”, a declarat Stoltenberg.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…