Președinții Lituaniei, Poloniei și României vor cere liderilor Uniunii Europene la summit-ul de la sfârșitul acestei săptămâni să ofere un pachet de sprijin pentru Belarus dacă țara va organiza alegeri democratice.

Pachetul propus ar include un regim comercial favorabil cu UE, călătorii fără vize și sprijin în negocierile de intrare în Organizația Mondială a Comerțului, potrivit declarației celor trei președinți către liderii UE văzuți de Reuters.

Asistența financiară pentru reforme și contribuția la diversificarea sectorului său energetic și la tranziția către economia liberală au făcut, de asemenea, parte din pachetul de sprijin.

Sprijinul va fi oferit numai după „noi alegeri democratice” cu observatori internationali, a declarat pentru Reuters biroul președintelui lituanian.

„Dacă cetățenii din Belarus decid să facă reforme politice și economice în țară, să înființeze instituții independente pentru apărarea drepturilor omului și a libertății de exprimare – vom ajuta cu cunoștințele și experiența noastră”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda într-o declarație.

Polonia dorește ca Uniunea Europeană să ofere Belarusului o asistență financiară de cel puțin 1 miliard de euro (1,18 miliarde de dolari) ca parte a „planului Marshall” de reconstrucție a țării, a declarat joia trecută prim-ministru Mateusz Morawiecki

UE a declarat că va impune sancțiuni Minsk-ului pentru presupuse fraude electorale și abuzuri ale drepturilor omului, dar încă nu a făcut acest lucru.

Liderii UE se vor întâlni joi și vineri la Bruxelles pentru a discuta piața unică, politica industrială și transformarea digitală, pandemia coronavirusului și relațiile externe.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a crescut la peste 11.200 de morți

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat că bilanțul victimelor cutremurelor de…

“Dați-ne aripi”: Zelenski îndeamnă Marea Britanie să trimită avioane de luptă în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Marea Britanie pentru a mulțumi poporului…

Încălzirea globală ar putea expune aproximativ 15 milioane de oameni la riscul de inundații provocate de revărsarea lacurilor glaciare

Pe măsură ce ghețarii se topesc și varsă cantități masive de apă…

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a depășit 15.800 de morți

Oficialii și medicii au declarat că 12.873 de persoane au murit în…

Kim Jong Un și-a prezentat fiica și rachetele la o paradă nord-coreeană

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și tânăra sa fiică au fost în…

China îndeamnă Occidentul să nu mai facă apel la victoria Ucrainei în războiul cu Rusia

Fu Cong, ambasadorul Beijingului la UE, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la…