Președinții Lituaniei, Poloniei și României vor cere liderilor Uniunii Europene la summit-ul de la sfârșitul acestei săptămâni să ofere un pachet de sprijin pentru Belarus dacă țara va organiza alegeri democratice.

Pachetul propus ar include un regim comercial favorabil cu UE, călătorii fără vize și sprijin în negocierile de intrare în Organizația Mondială a Comerțului, potrivit declarației celor trei președinți către liderii UE văzuți de Reuters.

Asistența financiară pentru reforme și contribuția la diversificarea sectorului său energetic și la tranziția către economia liberală au făcut, de asemenea, parte din pachetul de sprijin.

Sprijinul va fi oferit numai după „noi alegeri democratice” cu observatori internationali, a declarat pentru Reuters biroul președintelui lituanian.

„Dacă cetățenii din Belarus decid să facă reforme politice și economice în țară, să înființeze instituții independente pentru apărarea drepturilor omului și a libertății de exprimare – vom ajuta cu cunoștințele și experiența noastră”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda într-o declarație.

Polonia dorește ca Uniunea Europeană să ofere Belarusului o asistență financiară de cel puțin 1 miliard de euro (1,18 miliarde de dolari) ca parte a „planului Marshall” de reconstrucție a țării, a declarat joia trecută prim-ministru Mateusz Morawiecki

UE a declarat că va impune sancțiuni Minsk-ului pentru presupuse fraude electorale și abuzuri ale drepturilor omului, dar încă nu a făcut acest lucru.

Liderii UE se vor întâlni joi și vineri la Bruxelles pentru a discuta piața unică, politica industrială și transformarea digitală, pandemia coronavirusului și relațiile externe.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Constanța celebrează 85 de ani de la intrarea Navei-școală Mircea în serviciul Forțele Navale Române

În Portul Militar Constanța a avut loc astăzi, 17 mai 2024, o…

Partidul Verde Constanța desființează acuzațiile făcute de foștii membri: “Mitulescu, candidatul SOS la Primăria Constanța, a fost exclus din cauza consumului de droguri”

Un articol apărut recent în ziarul Replica a stârnit controverse, după ce…

Peru clasifică persoanele trans ca fiind “bolnave mintal” printr-un decret guvernamental

Guvernul din Peru a emis un decret prin care persoanele transgen, non-binare…

Coreea de Nord: Sora lui Kim Jong Un neagă orice export de arme către Rusia

Într-o declarație publicată vineri, Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean…

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat care intenționa să incendieze o sinagogă

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat înarmat care dorea să incendieze…

Un comandant de top al NATO spune că numărul de trupe rusești este insuficient pentru a face progrese la Harkov

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul Christopher Cavoli, a declarat…