Președinții Lituaniei, Poloniei și României vor cere liderilor Uniunii Europene la summit-ul de la sfârșitul acestei săptămâni să ofere un pachet de sprijin pentru Belarus dacă țara va organiza alegeri democratice.

Pachetul propus ar include un regim comercial favorabil cu UE, călătorii fără vize și sprijin în negocierile de intrare în Organizația Mondială a Comerțului, potrivit declarației celor trei președinți către liderii UE văzuți de Reuters.

Asistența financiară pentru reforme și contribuția la diversificarea sectorului său energetic și la tranziția către economia liberală au făcut, de asemenea, parte din pachetul de sprijin.

Sprijinul va fi oferit numai după „noi alegeri democratice” cu observatori internationali, a declarat pentru Reuters biroul președintelui lituanian.

„Dacă cetățenii din Belarus decid să facă reforme politice și economice în țară, să înființeze instituții independente pentru apărarea drepturilor omului și a libertății de exprimare – vom ajuta cu cunoștințele și experiența noastră”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda într-o declarație.

Polonia dorește ca Uniunea Europeană să ofere Belarusului o asistență financiară de cel puțin 1 miliard de euro (1,18 miliarde de dolari) ca parte a „planului Marshall” de reconstrucție a țării, a declarat joia trecută prim-ministru Mateusz Morawiecki

UE a declarat că va impune sancțiuni Minsk-ului pentru presupuse fraude electorale și abuzuri ale drepturilor omului, dar încă nu a făcut acest lucru.

Liderii UE se vor întâlni joi și vineri la Bruxelles pentru a discuta piața unică, politica industrială și transformarea digitală, pandemia coronavirusului și relațiile externe.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram