Rusia a fost de acord să elibereze un al doilea împrumut de 500 de milioane de dolari către Belarus, în timp ce Moscova și-a intensificat sprijinul pentru președintele bielorus Alexandru Lukașenko, pe fondul indignării din Occident cu privire la detrunarea unui avion european de pasageri și arestarea unui jurnalist disident.

Sprijinul financiar a fost anunțat după două zile de discuții pe care președintele rus Vladimir Putin le-a avut cu Lukașenko pe un iaht în stațiunea Soci din Marea Neagră, sâmbătă.

Potrivit Aljazeera, banii fac parte dintr-un acord de împrumut de 1,5 miliarde de dolari pe care Rusia l-a promis Belarusului ca parte a eforturilor Moscovei de a-și stabiliza vecinul după ce au izbucnit proteste în masă împotriva guvernării de aproape trei decenii a lui Lukașenko anul trecut.

Minsk a primit o primă tranșă de 500 de milioane de dolari în octombrie și va primi a doua tranșă înainte de sfârșitul lunii iunie, a informat agenția de știri RIA.

Summitul de două zile al lui Putin și Lukashenko a venit în momentul în care Uniunea Europeană și Statele Unite au denunțat Belarusul pentru că a folosit o amenințare falasă cu bombă pentru a forța un avion Ryanair să aterizeze la Minsk. Autoritățile bieloruse au trimis un avion de luptă pentru a escorta avionul pe aeroport, înainte de a-i aresta pe jurnalistul Roman Protasevich și pe iubita sa Sofia Sapega, cetățean rus.

Ambii sunt în închisoare acuzați că au orchestrat revolte în masă. Protasevici ar putea fi închis până la 15 ani.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…