O evaluare preliminară recentă realizată de serviciile de informații americane sugerează că prăbușirea avionului care a dus la presupusa moarte a lidrului Wagner a fost cauzată de o explozie intenționată.

Oficiali americani și occidentali anonimi, care au vorbit sub protecția anonimatului din cauza lipsei de autorizație, au declarat pentru Associated Press că evaluarea inițială indică faptul că Prigojin a fost “foarte probabil” vizat și că explozia se aliniază cu istoricul lui Putin de a-și reduce la tăcere criticii.

Oficialii nu au oferit detalii specifice despre cauza exploziei, despre care se crede pe scară largă că ar fi o răzbunare pentru o revoltă din iunie, care a reprezentat o provocare semnificativă la adresa îndelungatei domnii a lui Putin.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a respins rapoartele de presă care susțineau că o rachetă sol-aer a doborât avionul, declarând că acestea sunt inexacte. El s-a abținut să dezvăluie dacă SUA suspectează o bombă sau consideră că prăbușirea a fost un asasinat.

Imediat după apariția evaluării serviciilor de informații americane, Putin a apărut la TV și a transmis condoleanțe familiilor celor aflați la bordul avionului și a recunoscut “greșelile grave” făcute de Prigojin.

Avionul, în care se aflau fondatorul companiei militare Wagner și alți nouă pasageri, s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de la Moscova. Zece cadavre au fost recuperate de salvatori, iar presa rusă a citat surse anonime din cadrul Wagner care au confirmat că Prigojin a murit. Cu toate acestea, nu a fost oferită nicio confirmare oficială.

Pe lista pasagerilor se aflau secundul lui Prigojin, șeful logistic al lui Wagner, un luptător rănit de loviturile aeriene americane din Siria și cel puțin o posibilă gardă de corp. Rămâne neclar de ce mai mulți membri de rang înalt ai lui Wagner, care de obicei acordă prioritate securității lor, se aflau în același zbor. Scopul călătoriei lor comune la Sankt Petersburg rămâne necunoscut.

Alte știri:  VIDEO: Președintele SOS Constanța, Cristian Stancovici, surprins depășind pe linie continuă la îndemnul șefei sale, Diana Șoșoacă

În comentariile sale inițiale cu privire la accident, Putin a declarat că pasagerii au avut o contribuție semnificativă la conflictul din Ucraina. El a spus: “Ne amintim acest lucru, știm și nu vom uita”, în timpul unui interviu televizat cu Denis Pușilin, liderul instalat de Rusia în regiunea Donețk, parțial ocupată de Ucraina. Putin l-a descris pe Prigojin ca fiind un “om cu o soartă dificilă” care a făcut greșeli, dar care a obținut rezultate pentru sine și pentru cauza comună.

Presa de stat rusă a oferit o acoperire limitată a accidentului, concentrându-se în schimb pe remarcile lui Putin la summitul BRICS și pe invazia Rusiei în Ucraina. Mai multe canale de socializare rusești au raportat că trupurile au fost grav arse sau desfigurate, ceea ce a necesitat identificarea ADN-ului. Aceste rapoarte au fost reluate de mass-media rusești independente, dar acuratețea lor nu a putut fi confirmată în mod independent de The Associated Press.

Susținătorii lui Prigojin pe canalele aplicației de mesagerie pro-Wagner au susținut că avionul a fost doborât în mod deliberat. Serghei Mironov, liderul partidului pro-Kremlin Rusia Curată și fost președinte al camerei superioare a parlamentului rus, a sugerat pe canalul său Telegram că Prigojin a antagonizat prea multe persoane din Rusia, Ucraina și Occident. Mironov a scris: “Acum se pare că, la un moment dat, numărul dușmanilor săi a atins un punct critic”.

Autoritățile ruse au declarat că se investighează cauza prăbușirii.

Numeroși opozanți și critici ai lui Putin au fost uciși sau au fost ținta unor aparente tentative de asasinat, ceea ce a determinat oficialii americani și alți oficiali occidentali să anticipeze că liderul rus va lua măsuri împotriva lui Prigojin, în ciuda promisiunii de a renunța la acuzațiile împotriva acestuia ca parte a acordului care a pus capăt revoltei din iunie.

Alte știri:  Primul pacient din lume care a primit un transplant de rinichi de la un porc a decedat
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat în Marea Neagră, lângă Sfântul Gheorghe

Sâmbătă dimineață, Autoritatea Navală Română a raportat scufundarea unei nave sub pavilion…