Statele Unite au cerut Rusiei miercuri să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina, avertizând că o invazie rusă ar provoca sancțiuni care ar lovi Moscova mai puternic ca niciodată.

„Nu știm dacă președintele Putin a luat decizia de a invada. Știm că își pune în aplicare capacitatea de a face acest lucru în scurt timp, dacă decide acest lucru”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

„În cazul în care Rusia urmează calea confruntării, când vine vorba de Ucraina, am precizat clar că vom răspunde hotărât, inclusiv cu o serie de măsuri economice cu impact mare pe care ne-am abținut să le urmăm în trecut”.

Blinken a vorbit în capitala Letonă, Riga, după o discuție cu miniștrii de externe din NATO și Ucraina despre cum să reacționeze la ceea ce Kievul spune că este o acumulare rusă de peste 90.000 de militari în apropierea graniței sale.

Rusia a confiscat peninsula Crimeea din Ucraina în 2014, dar neagă intenția agresivă în criza actuală și spune că răspunde la comportamentul amenințător al NATO și al Ucrainei.

Kremlinul a spus că se teme că Ucraina se pregătește să încerce să recucerească prin forță zonele controlate de separatiștii pro-ruși în regiunea Donbass din estul țării – ceva ce Kievul neagă – și a acuzat-o de „aventurism foarte periculos”.

Acesta a spus că Rusia nu poate lua nicio măsură pentru detensionare din cauza unei concentrări mari de forțe ucrainene aproape de graniță.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că Europa se confruntă cu un moment critic, iar Rusia încearcă să transfere vina asupra Ucrainei.

“Aș dori din nou să afirm oficial că Ucraina nu plănuiește nicio ofensivă militară în Donbass. Aceasta este o prostie de propagandă rusă pentru a acoperi pregătirile Rusiei pentru un potențial atac”.

Blinken a refuzat să precizeze cu ce sancțiuni s-ar putea confrunta Rusia și a încurajat atât Moscova, cât și Kievul să revină la diplomație și să reînvie un plan de pace din 2014 pentru estul Ucrainei.

Rusia a redus impactul sancțiunilor impuse în urma invaziei Crimeei prin reducerea împrumuturilor sale pe piețele financiare străine și menținerea unor rezerve mari de monedă și aur.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…