Confruntat cu o creștere fără precedent a violenței între bande în întreaga țară, premierul suedez Ulf Kristersson se uită la armată pentru ajutor. Zeci de persoane au murit în atacuri cu focuri de armă și bombe numai în această lună, mulți dintre ei fiind trecători nevinovați.

Joi, Kristersson a anunțat că se va întâlni vineri cu comandantul suprem al forțelor armate și cu comisarul de poliție. Scopul este de a explora modul în care soldații ar putea sprijini eforturile poliției împotriva bandelor criminale. Deși detaliile sunt puține, propunerile anterioare au implicat preluarea de către militari a unor sarcini de poliție pentru a elibera mai multe resurse de aplicare a legii.

Potrivit prim-ministrului, Suedia nu a mai înregistrat niciodată un asemenea nivel de violență a bandelor. Kristersson a dat vina pe “politicile iresponsabile de migrație și pe integrarea eșuată” din timpul guvernului anterior pentru agravarea problemelor de criminalitate.

Suedia se confruntă de ani de zile cu problemele legate de bande, dar violențele din septembrie au fost excepționale. Alte trei decese au avut loc în cursul nopții, în atacuri suspecte ale unor bande care adesea vizează și recrutează adolescenți în cartierele defavorizate de imigranți.

Peste 60 de persoane au fost ucise în împușcături anul trecut, cel mai mare număr înregistrat vreodată, iar anul acesta este pe cale să egaleze sau să depășească această cifră. Ultima escaladare pare legată de luptele interne dintre facțiunile rețelei criminale cunoscute sub numele de Foxtrot.

Guvernul lui Kristersson a preluat puterea promițând politici mai dure de combatere a criminalității, dar până acum nu a reușit să reducă violența. Atât guvernul, cât și opoziția se învinovățesc reciproc. Primul ministru s-a întâlnit săptămâna trecută cu primarul orașului New York, Eric Adams, pentru a învăța din strategiile lor de combatere a criminalității, folosind tehnologia și legi actualizate.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook