Peste 800 de persoane au fost arestate la nivel mondial după ce au folosit o aplicație de mesagerie criptată administrată de FBI, spun oficialii.

Operațiunea, concepută în comun de Australia și FBI, a urmărit dispozitive cu aplicația ANOM distribuite în secret în rândul infractorilor, permițând polițiștilor să le monitorizeze discuțiile despre contrabandă cu droguri, spălare de bani și chiar încercări de asasinate.

Operatiunea globață a vizat cartelurile de droguri și persoane cu legături cu mafia.

Droguri, arme, vehicule de lux și numerar au fost, de asemenea, confiscate în operațiunea desfășurată în 18 țări. Aceasta a inclus opt tone de cocaină, 250 de arme și peste 48 de milioane de dolar în diferite monede și criptomonede din întreaga lume.

Primul ministru australian Scott Morrison a declarat că operațiunea a „lovit puternic rețelele de criminalitate organizată” din întreaga lume.

Agenția de poliție a Uniunii Europene Europol a descris Operațiunea Trojan Shield / Greenlight drept „cea mai mare operațiune de aplicare a legii împotriva comunicațiilor criptate”.

FBI-ul a început să opereze o aplicație criptată numită ANOM și a distribuit pe ascuns dispozitive cu aplicația de chat printre lumea interlopă prin intermediul informatorilor.

Dispozitivele au fost inițial folosite de infractori cu notorietate, oferind altor infractori încrederea de a utiliza platforma.

Ofițerii au reușit să citească milioane de mesaje în „timp real” care descriu încercări de asasinate, planuri de import în masă de droguri și alte afaceri ilegale.

“Vorbesc despre droguri, violență, răzbunări, oameni nevinovați care vor fi uciși, o gamă întreagă de lucruri”, a declarat comisarul poliției federale australiene Reece Kershaw.

În total, aproximativ 9.000 de polițiști din întreaga lume au fost implicați în operațiune.

Calvin Shivers de la Divizia de Investigații Criminale a FBI a declarat că operațiunea a permis agențiilor de poliție să „dea peste cap organizațiile criminale”, informațiile colectate prevenind crime și o serie de alte infracțiuni.

“Am putut vedea de fapt fotografii cu sute de tone de cocaină care erau ascunse în transporturile de fructe”, a spus el.

În total, aproximativ 12.000 de dispozitive criptate au fost utilizate de aproximativ 300 de sindicate criminale din peste 100 de țări, potrivit autorităților.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Ciolacu, către Diana Șoșoacă: Vă rog să purtaţi mască. Dreptul meu la viață nu se negociază

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a atenționat-o pe Diana Șoșoacă, în plenul…

Video. Un român a intrat cu TIR-ul într-un avion, pe o autostradă din Germania

Un şofer român a intrat cu TIR-ul într-un avion care a aterizat…

Scandal la Târgul de Crăciun din Constanța, provocat de persoane fără Certificat Covid

Mai multe persoane au provocat un scandal, vineri seară, la Târgul de…

Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară pentru cei care vin din state non-UE

Autoritățile române au decis duminică să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ…