Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la 3 martie să prelungească reducerile voluntare ale producției de petrol în trimestrul al doilea.

Arabia Saudită, liderul de facto al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a declarat că își va prelungi reducerea voluntară a producției până la sfârșitul lunii iunie.

Rusia, care conduce aliații OPEC cunoscuți colectiv ca OPEC+, va reduce producția și exporturile de petrol cu încă 471.000 de barili pe zi în al doilea trimestru, în coordonare cu unele țări participante la OPEC+, a declarat vicepremierul rus Aleksandr Novak.

Kuweit, Irak și Kazahstan au urmat exemplul, spunând că vor prelungi reducerile voluntare existente până la sfârșitul lunii iunie.

Alianța petrolieră OPEC+, formată din 22 de națiuni, a implementat reduceri ale ofertei de peste cinci milioane de barili pe zi (bpd) de la sfârșitul anului 2022.

Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a făcut ca prețul petrolului să crească vertiginos până la 140 de dolari, ceea ce a dus la creșterea veniturilor în întreaga industrie.

Occidentul a încercat să vizeze exporturile de energie ale Moscovei în cadrul sancțiunilor impuse din cauza ofensivei Kremlinului în Ucraina, forțând Rusia să crească livrările către țări precum China și India.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook