Turcia se angajează într-un parteneriat strategic cu Ucraina, intenționează să extindă cooperarea cu Kievul în domeniul apărării și nu recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia, a declarat președintele turc Recep Erdogan după discuții cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la Istanbul.

“Susținem integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Ne-am reafirmat decizia principială de a nu recunoaște anexarea Crimeei”, a spus Erdogan, adăugând că susține și Platforma Crimeea, inițiativa de la Kiev de a implica comunitatea internațională în rezolvarea problemei peninsulei.

“Sperăm că această inițiativă va aduce rezultate pozitive pentru toate popoarele din Crimeea, inclusiv pentru tătarii din Crimeea”, a declarat președintele turc.

Potrivit lui Erdogan, în timpul întâlnirii cu Zelensky, s-a decis inițierea negocierilor privind consolidarea cooperării în industria de apărare.

“Am început noi consultări în format 2 + 2 (discuții ale miniștrilor de externe și ai Ministerului Apărării din cele două țări)”, a spus Erdogan. -. Cooperarea noastră în industria de apărare nu este în niciun caz o inițiativă împotriva țărilor terțe. “

În urma discuțiilor, Erdogan și Zelesnky au emis o declarație comună, subliniind planurile Ucrainei de aderare la NATO.

“S-a convenit să se exprime sprijinul pentru perspectiva aderării Ucrainei la NATO, în special intenția sa de a fi acceptată în Planul de acțiune NATO în viitorul apropiat”, se arată în document.

După discuții, Zelensky a subliniat că Kievul și Ankara au poziții similare cu privire la securitatea regiunii Mării Negre, atât în ​​ceea ce privește amenințările, cât și răspunsul la aceste amenințări.

Potrivit lui Zelensky, sprijinul Turciei pentru restabilirea suveranității și integrității teritoriale este foarte important pentru Ucraina și a fost „bucuros să audă de la președintele Erdogan că acest sprijin va continua”.

Cu o zi mai devreme, Erdogan a purtat discuții telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, care, potrivit serviciului de presă al Kremlinului, „a explicat abordările rusești” pentru soluționarea crizei din Donbas și a acuzat Kievul de „acțiuni provocatoare periculoase care vizează exacerbarea situației din linie de contact.”

Putin a subliniat, de asemenea, importanța respectării Convenției de la Montreux din 1936, care reglementează trecerea navelor prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, care reprezintă poarta de acces pentru flota rusă a Mării Negre către oceanele lumii.

Vineri, în conformitate cu Convenția de la Montreux, Statele Unite au notificat Turcia cu privire la două nave de război americane care se îndreaptă către Marea Neagră pe fondul escaladării tensiunilor din sud-estul Ucrainei. Vor intra în zona Mării Negre pe 14 aprilie și vor rămâne acolo până pe 4 mai.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…