Procurorii ucraineni au declarat că investighează 4 684 de presupuse crime de război, după ce au ieșit la iveală ororile atrocităților comise recent în orașul ucrainean Bucha, ceea ce a provocat o repulsie globală și o serie de noi sancțiuni paralizante împotriva Rusiei, potrivit The Guardian.

Potrivit cifrelor publicate de biroul procurorilor, un total de 4.468 de potențiale crime de război au fost listate ca fiind investigate începând de marți, cifra crescând cu sute de persoane în fiecare zi. De asemenea, se estimează că 167 de copii au murit ca urmare a invaziei Rusiei, a adăugat agenția.

Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a descris orașele recent eliberate din jurul Kievului ca fiind o “regiune torturată din iad” și a promis să “pedepsească inumanii care au înființat-o pe pământul nostru”, în cadrul unui briefing de presă susținut marți de la Bucha.

“Rusia va fi responsabilă pentru Bucha la Haga”, a adăugat ea într-o declarație publicată mai târziu în cursul zilei.

“Procurorii și anchetatorii examinează deja zona [regiunea Kievului] și documentează crimele, astfel încât fiecare autor al acestor atrocități să fie adus în fața justiției, atât în instanțele naționale, cât și în cele internaționale”, a precizat ea.

Parchetul ucrainean a declarat că au început anchete preliminare în întreaga țară, inclusiv în regiunile Kiev, Harkov, Sumîi, Mykolaiv, Donețk și Luhansk.

“Colectăm probe pentru instanțele naționale și pentru Curtea Penală Internațională de la Haga. Dovezile nu mai sunt doar crime de război, ci și crime împotriva umanității. Și vom dovedi fiecare fapt pentru a-i pedepsi pe cei care i-au torturat, batjocorit și distrus pe ucraineni”, a declarat Venediktova.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.