Un tribunal din Paris a condamnat statul francez pentru că nu a abordat criza climatică și că nu și-a respectat promisiunile de a combate emisiile de gaze cu efect de seră.

În ceea ce a fost apreciat ca o hotărâre istorică, instanța a găsit statul vinovat de „nerespectarea angajamentelor sale” care vizează combaterea încălzirii globale.

Cazul legal a fost adus de patru grupuri ecologiste franceze după o petiție semnată de 2,3 milioane de persoane.

„Aceasta este o victorie istorică pentru justiția climatică. Decizia nu numai că ia în considerare ceea ce spun oamenii de știință și ce vor oamenii din functiile publice franceze, ci ar trebui să inspire și oamenii din întreaga lume să-și facă guvernele responsabile pentru schimbările climatice în instanțele lor ”, a declarat Jean-François Julliard, directorul executiv al Greenpeace France, unul dintre reclamanți.

El a spus că judecata va fi folosită pentru a împinge statul francez să acționeze împotriva urgenței climatice. „Gata cu bla bla-urile”, a adăugat el.

Cécilia Rinaudo, directorul Notre Affaire à Tous, o altă reclamantă, a declarat că este o „victorie imensă” pentru activiștii climatici din întreaga lume.

„Este o victorie pentru toți oamenii care se confruntă deja cu impactul devastator al crizei climatice pe care liderii noștri nu reușesc să îl abordeze. A sosit timpul pentru justiție “, a spus Rinaudo.

„Această acțiune în justiție a reunit milioane de oameni într-o luptă comună: lupta pentru viitorul nostru. Decizia importantă a judecătorului dovedește că inacțiunea climatică a Franței nu mai este tolerabilă, este ilegală. Dar lupta nu s-a terminat. Recunoașterea inacțiunii statului este doar un prim pas către implementarea unor măsuri concrete și eficiente de combatere a schimbărilor climatice. ”

Instanța a decis că despăgubirea pentru „daune ecologice” este admisibilă și a declarat că statul „ar trebui să fie tras la răspundere pentru o parte din aceste daune dacă nu și-a îndeplinit angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”.

Nu a acceptat o cerere de despăgubire simbolică, spunând că despăgubirea ar trebui făcută „în natură”, cu despăgubiri acordate „numai dacă măsurile de reparare au fost imposibile sau insuficiente”.

Cu toate acestea, instanța a decis că reclamanții au dreptul să solicite despăgubiri în natură pentru „daunele ecologice cauzate de nerespectarea de către Franța a obiectivelor stabilite de aceasta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Acesta a spus că este nevoie de investigații suplimentare și a dat statului două luni pentru a răspunde.

A acordat fiecărei organizații cate un euro simbolic pentru „prejudecăți morale”, spunând că eșecul statului de a-și onora angajamentele climatice este „în detrimentul interesului colectiv”.

Hotărârea de miercuri a fost considerată „revoluționară” de cele patru ONG-uri – inclusiv Greenpeace France și Oxfam France – care au depus plângerea oficială la biroul prim-ministrului francez în decembrie 2018. Când au primit ceea ce considerau un răspuns inadecvat, au depus un dosar in instanta în martie 2019.

Acordul de la Paris semnat acum cinci ani a avut ca scop limitarea încălzirii globale la mai puțin de 2C peste nivelurile preindustriale. Donald Trump a scos SUA din acord în 2017, deși Joe Biden intenționează să se alăture. Experții din domeniul mediului spun că guvernele, inclusiv administrația franceză, nu și-au îndeplinit angajamentele.

Guvernul francez s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale țării cu 40% până în 2030 și să atingă neutralitatea carbonului până în 2050.

ONG-urile spun că statul își depășește pragurile de carbon și nu se mișcă suficient de repede pentru a renova clădirile pentru a le face eficiente din punct de vedere energetic sau pentru a dezvolta energie regenerabilă. Ei susțin că acest lucru are un impact serios asupra calității zilnice a vieții și a sănătății oamenilor din Franța.

Într-un raport din iulie trecut, Înaltul Consiliu pentru climă din Franța a criticat sever politicile guvernamentale. „Acțiunile climatice nu sunt la înălțimea provocărilor și obiectivelor”, a spus acesta.

Emisiile de gaze cu efect de seră ale Franței au scăzut cu 0,9% în 2018-19, când scăderea anuală necesară pentru a-și atinge obiectivele este de 1,5% până în 2025 și de 3,2% după aceea.

Într-o apărare scrisă, guvernul francez a respins acuzațiile de inacțiune și a cerut instanței să respingă orice cerere de despăgubire. Acesta a susținut că statul nu poate fi considerat unicul responsabil pentru schimbările climatice atunci când nu este responsabil pentru toate emisiile globale.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Avertizare meteo: Vreme severă cu zăpadă abundentă la munte și vânt puternic pe litoral

Administrația Națională de Meteorologie a emis o serie de avertizări și atenționări…

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost prins în Germania

Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare condamnat la cinci ani de închisoare…

Percheziţii DNA într-un dosar privind obținerea ilegală a 24 de terenuri aflate în proprietatea statului. Prejudiciu de peste 10 milionate de euro

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat, marți, 11 percheziții în București…

Google va începe să șteargă conturile “inactive” în decembrie. Iată ce trebuie să știți

Google a anunțat că va începe să șteargă conturile inactive în luna…

Klaus Iohannis a dat aviz pentru începerea urmăririi penale a foștilor miniștri ai Sănătății în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID

Președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat cererile DNA de începere a urmăririi…

Studenții ruși sunt rugați să își doneze țigările electronice pentru ca piesele să poată fi folosite la dronele de luptă

Studenții unei universități din Rusia au fost rugați să contribuie cu componente…

Soția șefului serviciilor secrete ucrainene ar fi fost otrăvită

Publicații ucrainene, citând surse din serviciile de informații, au anunțat că soția…

Adolescentă reținută pentru tentativă de omor după ce a înjunghiat un profesor

O adolescentă în vârstă de 16 ani a fost reținută și urmează…

Zeci de localități din Constanța în continuare fără electricitate și apă după fenomenele meteo extreme

Bilantul centralizat de către Prefectura Constanța, arată că, în cursul zilei de…