La doar trei zile după ce președintele Donald Trump a fost dus cu elicopterul la Centrul Medical Militar Național Walter Reed pentru tratament pentru COVID-19, el a fost externat înapoi la Casa Albă. „A îndeplinit sau a depășit toate criteriile standard de externare”, a declarat medicul personal al lui Trump, Sean Conley, într-un briefing de presă.

Dar medicii din primele linii de tratament pentru pacienții cu COVID-19 au declarat că este încă prea devreme să presupunem că se află pe un anumit drum spre recuperare. Luni de experiență clinică au arătat că boala apare uneori în mod periculos în a doua săptămână de simptome, chiar și la pacienții care păreau că se descurcă bine.

Medicii ar trebui sa fie constienti de potentialul pentru unii pacienti de a se deteriora rapid la o saptamana de la debutul bolii, CDC avertizeaza in ghidul sau clinic pentru gestionarea pacientilor cu COVID-19, ultima actualizare – 10 septembrie.

“Poate merge în multe direcții diferite”, a declarat Robert Wachter, președintele Departamentului de Medicină de la Universitatea din California, San Francisco, cu puțin timp înainte ca medicii să anunțe că se va întoarce la Casa Albă.

„În următoarele zile, l-aș vrea la 50 de metri distanță de o terapie intensivă, nu la o plimbare cu elicopterul”, a spus Wachter.

Trump a primit tratamente care sunt rezervate în mod normal pacienților grav bolnavi.
Detaliile precise despre starea președintelui rămân neclare, în urma unor informări confuze și evazive date de Conley în weekend.

În weekend, Conley a confirmat că lui Trump i s-a administrat oxigen în două ocazii, când nivelul său de oxigen din sânge a scăzut. Dar luni, cu câteva ore înainte ca președintele să fie externat din spital, Conely părea să minimizeze semnificația acelor episoade. „Nu-i lipsea respirația. Nu arăta bolnav. Am încercat mai mulți dintre noi să anticipăm nevoile și să vedem cum va răspunde și, în ambele cazuri, a ieșit bine ”, a spus Conley reporterilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.