Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat înlocuirea ministrului apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, din cauza necesității unor “noi abordări” în cadrul ministerului, în contextul invaziei Rusiei.

Reznikov condusese negocierile pentru armament modern pentru forțele ucrainene. Rustem Umerov, un tătar din Crimeea și actualul șef al Fondului Proprietății de Stat, a fost nominalizat pentru a-l înlocui.

Schimbarea ministrului apărării indică o schimbare majoră în cercurile de apărare din Ucraina. Reznikov, un avocat cu puțină experiență militară, devenise o figură proeminentă a efortului de război al Kievului.

Mutarea are loc în contextul contraofensivei Ucrainei împotriva corupției și al eforturilor acesteia de a combate corupția ca răspuns la solicitările UE.

Anunțul noului ministru al apărării vine după un atac cu drone rusești asupra portului maritim Reni, în urma căruia două persoane au fost spitalizate. Se crede că atacul ar avea ca scop provocarea unei crize alimentare în lume și este legat de discuțiile dintre președintele rus Putin și președintele turc Erdogan privind reluarea transporturilor de alimente din Ucraina în cadrul unui acord privind cerealele din Marea Neagră.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook