Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat duminică că planurile mult așteptate pentru contraofensiva Kievului din anul trecut au fost divulgate către Rusia înainte de timpul stabilit.

Contraofensiva Ucrainei din 2023, sprijinită de miliarde de dolari în arme oferite de statele vestice, a avut un impact limitat, eșuând în a sparge mai multe linii de apărare și fortificații rusești.

“Planurile noastre de acțiune pentru contraofensivă erau pe masa Kremlinului înainte ca acțiunile de contraofensivă să înceapă”, a declarat Zelenski duminică într-o conferință de presă la Kiev.

Biroul său a confirmat ulterior pentru AFP că Zelenski se referea la obținerea de către Moscova a informațiilor sensibile privind planificarea militară. Zelenski nu a oferit alte detalii despre scurgerea de informații, afirmând că Kievul pregătește “mai multe” variante ale strategiei sale de luptă pentru 2024, pentru a evita repetarea situației.

Întrebat dacă Ucraina are planuri pentru o nouă încercare de contraofensivă în acest an, el a spus: “Avem un plan, un plan clar. Vor fi pregătite mai multe planuri din cauza scurgerilor de informații”. Forțele ruse se află acum în ofensivă în estul Ucrainei, după ce au capturat orașul simbolic de pe linia frontului, Avdiivka, și încearcă să-și consolideze avantajul în muniție și forță de muncă. (AFP)

În prezent, forțele rusești continuă avansul în estul Ucrainei, capturând orașe strategice și urmărind să-și consolideze poziția în regiune. Această evoluție ridică întrebări cu privire la capacitatea Ucrainei de a face față amenințării ruse și de a proteja suveranitatea și integritatea teritorială.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook