Şedinţa de Guvern a fost supendată temporar miercuri după ce premierul Florin Cîţu a încercat să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul de investiții Anghel Saligny, ceea ce a provocat nemulţumire în tabăra USR PLUS.

Potrivit Digi24.ro, vicepremierul Dan Barna și cei de la USR PLUS au avut o discuție cu Florin Cîțu în care i-au transmis că vor depune moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului dacă proiectul Saligny va fi adoptat fără acordul lor. În discuția oficială din sala de ședință a guvernului nu au spus același lucru. 

După o pauza de discuții de aproape o jumătate de oră, ședința de Guvern a fost suspendată până la ora 19.00, au declarat surse pentru Hotnews.ro. Florin Cîțu nu vrea scoaterea de pe ordinea de zi a programului „Anghel Saligny” și le-a dat termen de gândire celor de la USR-PLUS până la ora 19.00.

”Şedinţa de Guvern a fost suspendată şi va fi reluată la ora 19. Menţionăm că decizia de suspendare a fost luată în contextul începerii noii sesiuni parlamentare”, a transmis Executivul.

”USR PLUS susţine dezvoltarea localităţilor rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 şi 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtaşi în replicarea unor practici de alocări discreţionare de bani către clientela de partid şi cu investiţii fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”, se arătă într-un comunicat al USR-PLUS din august.

Proiectul „Anghel Saligny” – un PNDL camuflat, care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe cel puţin 6 ani.

Potrivit unei analize ExpertForum, programul de investiții „Anghel Saligny” reia multe dintre mecanismele de implementare ale PNDL și prelungește unele dintre tarele identificate în rapoartele Curții de Conturi și cele independente, pornind de la modul de elaborare și ajungând la punerea în practică..

Modul de elaborare a programului repetă pașii urmați de guvernele social democrate, care au fost criticate pentru implementarea primelor etape ale PNDL. Elaborarea unui nou program fără a rezolva probleme instituționale și fără a analiza riscurile apărute în programele trecute este hazardată. Deși implementarea unor programe de dezvoltare locală este esențială, acest fapt nu justifică graba și problemele pe care le aduce propunerea actuală, se arată în analiza ExpertForum.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Ciolacu, către Diana Șoșoacă: Vă rog să purtaţi mască. Dreptul meu la viață nu se negociază

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a atenționat-o pe Diana Șoșoacă, în plenul…

Video. Un român a intrat cu TIR-ul într-un avion, pe o autostradă din Germania

Un şofer român a intrat cu TIR-ul într-un avion care a aterizat…

Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară pentru cei care vin din state non-UE

Autoritățile române au decis duminică să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ…

Scandal la Târgul de Crăciun din Constanța, provocat de persoane fără Certificat Covid

Mai multe persoane au provocat un scandal, vineri seară, la Târgul de…