BARCELONA, SPAIN – DECEMBER 18: Lionel Messi of Barcelona holds off Sergio Ramos of Real Madrid during the Liga match between FC Barcelona and Real Madrid CF at Camp Nou on December 18, 2019 in Barcelona, Spain. (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Anunțul marilor cluburi europene de fotbal că intenționează să adere la Superliga Europeană separatistă a stârnit reacții furioase duminică, iar președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul britanic Boris Johnson au condamnat ferm această decizie.

Douăsprezece dintre cele mai importante cluburi de fotbal din Europa au anunțat planurile de a forma așa-numita superligă europeană.

Într-un anunț comun duminică seară, șase cluburi engleze – Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham Hotspur – alături de trei echipe din Italia – AC Milan, Inter Milano și Juventus – și trei din Spania – – Atlético Madrid, Barcelona și Real Madrid – au stabilit planuri pentru a forma o competiție separatistă, denumită în Super League.

Grupul intenționează să adauge trei cluburi suplimentare înainte de sezonul inaugural al Super League, care este „destinat să înceapă cât mai curând posibil”, potrivit anunțului postat pe site-urile web ale celor 12 cluburi.

Declarația comună spune că liga va fi în cele din urmă formată din 20 de cluburi și va fi guvernată de cluburile fondatoare.

Joel Glazer, co-președinte al Manchester United și vicepreședinte al Super League, a declarat: „Prin reunirea celor mai mari cluburi și jucători din lume pentru a juca reciproc pe tot parcursul sezonului, Super League va deschide un nou capitol pentru fotbalul european, asigurând competiție și facilități de nivel mondial și sprijin financiar sporit pentru piramida mai largă a fotbalului. “

Planurile, care ar reprezenta cea mai semnificativă scuturare a fotbalului european de elită din istoria recentă, au fost întâmpinate imediat cu condamnări din partea politicienilor, fanilor, foștilor jucători și a autorităților de reglementare ale sportului.

FIFA, organismul global de conducere al fotbalului, a denunțat formarea Superligii, spunând că este împotriva principiilor fundamentale ale FIFA ale solidarității, incluziunii, integrității și redistribuirii financiare echitabile.

“FIFA își poate exprima dezaprobarea față de o” ligă europeană închisă separatistă “în afara structurilor internaționale de fotbal și nerespectând principiile menționate anterior”, a declarat FIFA într-un comunicat.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a luat o poziție imediată împotriva acestei mișcări. „Președintele Republicii salută poziția cluburilor franceze de a refuza să participe la un proiect european de Superliga de fotbal care amenință principiul solidarității și al meritelor sportive”

Johnson din Marea Britanie a declarat prin intermediul contului său oficial de Twitter: „Planurile pentru o Superligă europeană ar fi foarte dăunătoare pentru fotbal și sprijinim autoritățile de fotbal să ia măsuri”.

„Cluburile implicate trebuie să răspundă fanilor lor și comunității de fotbal în general, înainte de a lua măsuri suplimentare.”

Premier League, Asociația Engleză de Fotbal (FA), uniunea jucătorilor și grupurile de fani și-au exprimat repede dezaprobarea față de ideea unei ligi închise separatiste.

Luni, UEFA urmează să anunțe modificări ale formatului Ligii Campionilor din 2024, care au fost văzute ca o măsură de descurajare a unei escapade și de calmare a celor mai mari cluburi ale continentului, care caută venituri mai mari din mai multe meciuri jucate între ele .

Cu toate acestea, cele 12 cluburi separatiste au fost ademenite de un pot de 3,5 miliarde euro doar pentru înscriere.

„O Superligă europeană va submina atracția întregului joc și va avea un impact profund dăunător asupra perspectivelor imediate și viitoare ale Premier League și ale cluburilor membre ale acesteia și ale tuturor celor din fotbal care se bazează pe finanțarea și solidaritatea noastră pentru a prospera, ”A declarat Premier League într-un comunicat.

„Fanii oricărui club din Anglia și din întreaga Europă pot visa în prezent că echipa lor să urce în vârf și să joace împotriva celor mai buni. Credem că conceptul de Superligă europeană ar distruge acest vis. ”

FA a declarat că o ligă închisă va „ataca principiile competiției deschise și a meritelor sportive” și a repetat o amenințare din partea FIFA că jucătorilor care participă la o astfel de competiție li se poate interzice reprezentarea țărilor lor la nivel internațional.

“Nu vom acorda permisiunea pentru nicio competiție care ar dăuna fotbalului englez și vom întreprinde orice acțiune legală și / sau de reglementare necesară pentru a proteja interesele mai largi ale jocului”, a spus FA.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia susține că Europa nu va mai primi petrol și gaze, în cazul în care va fi deconectată de la SWIFT

Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a declarat, marți, că țările europene…

Ministrul ucrainean de Externe spune că numărul de trupe rusești de la graniță este insuficient pentru o invazie totală

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, că Rusia nu…

Primarul Kievului, Vitali Klitschko: Germania a ‘trădat’ Ucraina prin interzicerea exporturilor de arme și susținerea gazoductului Nord Stream 2

Fostul campion mondial de box la categoria grea și primar al Kievului,…

Iohannis: România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința CSAT, că România trebuie…

Croația își va retrage forțele din NATO în eventualitatea unui conflict Rusia-Ucraina

Croația își va retrage militarii din cadrul forțelor NATO desfășurate în regiune…