Președintele american Joe Biden a declarat că Vladimir Putin a făcut lumea mai puțin sigură prin suspendarea participării la tratatul nuclear New START, dar a adăugat că nu crede că acest lucru indică faptul că liderul rus va folosi arme nucleare, potrivit Bloomberg.

Putin a făcut o “mare greșeală”, a declarat Biden în timp ce vorbea cu reporterii miercuri, la Varșovia, înainte de o întâlnire cu un grup de aliați de pe flancul estic al NATO, cunoscut sub numele de “Formatul București (B9)”.

“Nu înțeleg prin asta că se gândește să folosească arme nucleare sau ceva de genul acesta”, a spus Biden într-un interviu acordat postului ABC News publicat miercuri seara, adăugând că decizia președintelui rus a fost totuși “iresponsabilă”.

“Suntem mai puțin în siguranță atunci când ne îndepărtăm de acordurile de control al armelor care sunt în interesul ambelor părți și al lumii”, a continuat Biden. “Dar nu am văzut nimic în care să existe o schimbare a posturii sale, a ceea ce fac ei. Ideea că, cumva, asta înseamnă că se gândesc să folosească arme nucleare – rachete balistice intercontinentale – nu există nicio dovadă în acest sens.”

Putin a declarat marți, în timpul discursului său despre starea națiunii, că Rusia va suspenda observarea tratatului și nu va permite SUA și Organizației Tratatului Atlanticului de Nord să îi inspecteze instalațiile nucleare.

Tratatul urmărește să limiteze desfășurarea de arme nucleare cu rază de acțiune intercontinentală atât de către Rusia, cât și de către SUA, permițând verificarea programului fiecărei țări.

După ce a preluat mandatul în 2021, Biden a prelungit tratatul nuclear cu cinci ani, până în 2026. Luna trecută, Departamentul de Stat a acuzat Rusia că a încălcat termenii tratatului prin refuzul de a permite accesul inspectorilor.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Copil grav rănit după explozia unei petarde în județul Prahova

Un incident teribil a avut loc ieri în județul Prahova, unde un…

Cineva a pariat împotriva bursei israeliene în zilele dinaintea atacului Hamas din 7 octombrie

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia și NYU…

Grand Theft Auto VI: Rockstar Games a publicat primul trailer pentru mult așteptatul joc GTA 6

După mai bine de un deceniu de așteptare, legendarul dezvoltator de jocuri…

Armata israeliană spune că 2 civili uciși pentru fiecare militant este un raport “extrem de pozitiv”, având în vedere provocările luptei din Gaza

Pe măsură ce violențele dintre Israel și militanții Hamas continuă în Gaza,…

Banca elvețiană Banque Pictet recunoaște că a ascuns 5,6 miliarde de dolari de fiscul american

Una dintre cele mai mari bănci private elvețiene, Banque Pictet, a ajuns…