Președintele american Joe Biden a declarat că Vladimir Putin a făcut lumea mai puțin sigură prin suspendarea participării la tratatul nuclear New START, dar a adăugat că nu crede că acest lucru indică faptul că liderul rus va folosi arme nucleare, potrivit Bloomberg.

Putin a făcut o “mare greșeală”, a declarat Biden în timp ce vorbea cu reporterii miercuri, la Varșovia, înainte de o întâlnire cu un grup de aliați de pe flancul estic al NATO, cunoscut sub numele de “Formatul București (B9)”.

“Nu înțeleg prin asta că se gândește să folosească arme nucleare sau ceva de genul acesta”, a spus Biden într-un interviu acordat postului ABC News publicat miercuri seara, adăugând că decizia președintelui rus a fost totuși “iresponsabilă”.

“Suntem mai puțin în siguranță atunci când ne îndepărtăm de acordurile de control al armelor care sunt în interesul ambelor părți și al lumii”, a continuat Biden. “Dar nu am văzut nimic în care să existe o schimbare a posturii sale, a ceea ce fac ei. Ideea că, cumva, asta înseamnă că se gândesc să folosească arme nucleare – rachete balistice intercontinentale – nu există nicio dovadă în acest sens.”

Putin a declarat marți, în timpul discursului său despre starea națiunii, că Rusia va suspenda observarea tratatului și nu va permite SUA și Organizației Tratatului Atlanticului de Nord să îi inspecteze instalațiile nucleare.

Tratatul urmărește să limiteze desfășurarea de arme nucleare cu rază de acțiune intercontinentală atât de către Rusia, cât și de către SUA, permițând verificarea programului fiecărei țări.

După ce a preluat mandatul în 2021, Biden a prelungit tratatul nuclear cu cinci ani, până în 2026. Luna trecută, Departamentul de Stat a acuzat Rusia că a încălcat termenii tratatului prin refuzul de a permite accesul inspectorilor.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Constanța: Felicia Ovanesian a demisionat din funcția de city manager

Felicia Ovanesian a demisionat marți din funcția de city manager al municipiului…

CPI, îngrijorată de “amenințările” Rusiei cu privire la mandatul de arestare al lui Putin

Curtea Penală Internațională (CPI) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la “amenințările” din…

Președintele Klaus Iohannis critică Comisia Europeană pentru decizia de a aloca doar 10 milioane euro producătorilor români de cereale

Președintele Klaus Iohannis a criticat Comisia Europeană pentru decizia de a aloca…

Medvedev: Orice încercare de a-l aresta pe Putin ar fi o declarație de război împotriva Rusiei

Dmitri Medvedev a declarat că orice încercare de arestare a președintelui rus…

Marina americană respinge afirmația Chinei că o navă de război a intrat “ilegal” într-o parte a Mării Chinei de Sud

Marina Statelor Unite a respins afirmațiile Chinei potrivit cărora un distrugător american…

Ucraina va lansa “foarte curând” o contraofensivă în Bakhmut, afirmă șeful forțelor terestre ucrainene

Trupele ucrainene din Bakhmut vor lansa o contraofensivă “foarte curând”, a declarat…

Primăria Constanța anunță că orașul a intrat în cursa pentru “Destinația anului 2023”

Primăria Constanța a solicitat sprijinul constănțenilor și al turiștilor pentru a obține…