O operațiune a poliției care a vizat bandele de traficanți de droguri din trei state braziliene s-a soldat cu cel puțin 45 de morți.

În Rio de Janeiro, poliția a ripostat cu focuri de armă într-un schimb de focuri în zona Complexo da Penha, ucigând cel puțin 10 persoane.

În statul São Paulo, 16 persoane au murit în confruntări în timpul unui raid de cinci zile, în timp ce în Bahia, 19 suspecți au fost uciși începând de vineri.

Cincizeci și opt de persoane au fost arestate în timpul operațiunii din statul São Paulo, care a început după ce un ofițer de poliție din cadrul forțelor speciale a fost ucis joi în orașul de coastă Guarujá.

Poliția a confiscat 385 kg de stupefiante, precum și arme, potrivit presei locale.

Raidurile au evidențiat problema continuă a infracțiunilor legate de droguri și a violenței în Brazilia, în special în cartierele rău famate, denumite favelas.

Operațiunile au dus la critici din partea grupurilor pentru drepturile omului, Amnesty International declarând că raidul poliției din Guarujá a arătat “semne clare de căutare a răzbunării pentru moartea unui ofițer de poliție”.

Instituto Fogo Cruzado, o organizație care analizează datele privind violența armată din Brazilia, a descris raidurile ca fiind “omoruri în masă”.

Într-o declarație publicată după raidul poliției din Rio, institutul a declarat că au avut loc 33 de astfel de incidente în oraș de la începutul anului – cu un total de 125 de morți.

Instituto Marielle Franco – un ONG care poartă numele politicianului militant Marielle Franco, care a fost ucisă în 2018 – a criticat, de asemenea, în mod public ultimele evenimente.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook