California a intentat un proces masiv împotriva a cinci dintre cele mai mari companii petroliere din lume, acuzându-le că au știut de zeci de ani despre impactul dăunător al combustibililor fosili asupra schimbărilor climatice, dar că au indus în mod deliberat publicul în eroare.

Procesul, intentat de procurorul general Rob Bonta, solicită miliarde de dolari de la ExxonMobil, Shell, Chevron, ConocoPhillips și BP pentru a ajuta California să facă față costurilor generate de agravarea incendiilor de vegetație, a secetei, a creșterii nivelului mării și a altor efecte ale schimbărilor climatice.

Procesul susține că, încă din anii 1950, companiile petroliere erau conștiente că produsele lor contribuiau semnificativ la încălzirea globală, pe baza propriilor cercetări. Cu toate acestea, în loc să facă publice aceste informații, în proces se susține că acestea s-au angajat într-o campanie îndelungată de răspândire a dezinformării cu privire la știința climei, pentru a continua producția necontrolată de combustibili fosili. Potrivit guvernatorului Gavin Newsom, această “mușamalizare” i-a împovărat acum pe contribuabilii californieni cu o escaladare a costurilor de răspuns la dezastre și de recuperare.

În cazul în care va avea succes, procesul vizează crearea unui “fond de reducere” finanțat de companiile petroliere pentru a plăti pentru gestionarea daunelor climatice care se așteaptă să se intensifice în următoarele decenii. Aceasta face o paralelă cu acordul de despăgubire de mai multe miliarde de dolari pentru tutun din anii 1990, în urma căruia marile companii producătoare de țigări au plătit statelor pentru efectele asupra sănătății despre care știau, dar pe care le-au negat ani de zile. Cu toate acestea, industria petrolieră respinge cu vehemență acuzațiile și numește procesul o “cascadorie politică”.

Grupurile de mediu au salutat acțiunea în justiție, susținând că este necesară pentru a aborda consecințele locale foarte reale ale încălzirii globale. Rezultatul rămâne incert, deoarece procese similare din trecut se derulează în instanțe de mai mulți ani. Dar California speră că poate stabili un precedent pentru companiile de combustibili fosili pentru a acoperi răspunderea tot mai mare a societății în ceea ce privește clima. Cazul ar putea avea un impact semnificativ asupra viitorului litigiilor climatice și al industriei.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook