Turcia a acuzat marți săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo de „rasism cultural” pentru un desen animat de pe prima pagină pentru ultima sa ediție care își bate joc de președintele Recep Tayyip Erdogan.

“Condamnăm acest efort dezgustător realizat de această publicație pentru a-și răspândi rasismul cultural și ura”, a scris pe tweet Fahrettin Altun, consilier de presă principal al lui Erdogan.

“Agenda anti-musulmană a președintelui francez Macron dă roade! Charlie Hebdo tocmai a publicat o serie de așa-numitele desene animate pline de imagini disprețuitoare presupuse ale președintelui nostru”.

Caricatura din prima pagină a ediției de miercuri a lui Charlie Hebdo, lansată online marți seară, îl arată pe Erdogan într-un tricou și chiloți, bând o cutie de bere și ridicând fusta unei femei purtând un hijab pentru a-și dezvălui fundul gol.

Ooh, profetul!, în timp ce titlul proclamă „Erdogan: în privat, este foarte amuzant”.

Intervenția lui Charlie Hebdo a avut loc în timpul unui război de cuvinte în creștere între Erdogan, Macron și alți lideri europeni, după decapitarea profesorului francez Samuel Paty de către un presupus atacator islamist în această lună.

Macron a promis că Franța va respecta tradițiile și legile sale seculare care garantează libertatea de exprimare, care permit publicațiilor precum virulent anti-religia Charlie Hebdo să producă desene animate ale profetului Mahomed.

O parte din lucrările anterioare ale săptămânalului care l-au vizionat pe profet au fost prezentate de Paty într-o clasă cu privire la libertatea de exprimare, conducând la o campanie online împotriva sa și la crima cumplită înainte de începerea vacanțelor școlare, pe 16 octombrie.

Un atac asupra lui Charlie Hebdo de către jihadiști în 2015 a lăsat 12 morți, inclusiv unii dintre cei mai renumiți caricaturiști ai săi.

Apărarea lui Macron față de Charlie Hebdo și comentariul său recent potrivit căruia islamul din întreaga lume este „în criză”, l-au determinat pe Erdogan să-i îndemne pe turci să boicoteze produsele franceze pe fondul unui val de proteste anti-Franța în țările cu majoritate musulmană.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram