Facturile la energie și gaze au explodat în ultima perioadă, iar consumatorii au primit facturi și cu 200% mai mult față de luna precedentă. Ministrul Energiei spune că principala cauză a creșterii prețurilor la energia electrică o reprezintă costul certificatului de CO2.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), energia electrică era în luna iulie cu 23,15% mai scumpă față de luna decembrie 2020, iar la gaze scumpirea era de 20,49%, în vreme ce la carburanți creșterea de preț a fost de 11,27%.

De asemenea, în aceeași perioadă s-au mai scumpit uleiul (14,19%), citricele (13,4%), fructele proaspete (10,93%), serviciile poștale (5,51%), peștele (3,89%) și pâinea (3,11%)

Scumpirile din ultima perioadă sunt doar vârful icebergului, avertizează economiştii, care se aşteptă şi la alte creşteri de preţuri până la iarnă.

Ce spune permierul Florin Cîțu

„Am discutat astăzi (joi, 19 august 2021 ) cu ministrul Energiei şi reprezentanţii ANRE, OPCOM, Transelectrica şi Consiliul Concurenţei pentru a înţelege mai bine situaţia creşterii preţurilor la energie şi gaze. Voi identifica rapid cele mai bune soluţii pentru a trece cu bine peste iarna care urmează şi, pentru că nu avem timp de pierdut, voi relua discuţiile pe acest subiect săptămâna viitoare”, a scris Florin Cîţu, joi pe Facebook. 

Ministrul Energiei dorește ca legea privind consumatorul vulnerabil să intre cât mai repede în vigoare, cel mai probabil din această iarnă, pentru ca acesta să fie protejat de creşterile pe piaţa de energie şi a gazelor naturale.

„Ne-am întâlnit astăzi, la solicitarea domnului prim-ministru, cu ANRE, Consiliul Concurenței, Transelectrica, OPCOM, tocmai pentru a vedea evoluția prețurilor de piața energie electrică și a gazelor și, evident, să vedem ce soluții sunt pentru pregătirea acestei linii și a evoluțiilor viitoare.

Ne vom vedea încă o dată săptămâna viitoare, este evident ceea ce am spus în urmă cu două săptămâni, că devansarea termenului de intrare în vigoare a consumatorului vulnerabil trebuie să se întâmple – și acest lucru îl vom face, începând din septembrie, în Parlament. Protecția consumatorului vulnerabil, a celor care au cu adevărat nevoie de protecție, este o prioritate pentru noi, pentru Guvern, pentru primul-ministru și o vom face”, a anunțat ministrul Energiei.

„Vom devansa termenul, cum era propus în lege, pe care vă reamintesc că am trimis-o în Parlament în martie. Este un proiect al Ministerului Muncii, aprobat de Guvern în martie anul acesta, trimis în Parlament, îl vom devansa din anul 2022 în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, adică cred că putem vorbi de această iarnă, deci octombrie-noiembrie această iarnă, în funcție de cum decurg discuțiile în Parlament în cursul lunii septembrie”, a mai precizat Virgil Popescu.

Virgil Popescu dă vina pe costul certificatului de CO2

„Ne uităm pe prețul mediu și a venit OPCOM cu prețul mediu al energiei electrice de la 1 ianuarie până la data de 31 iulie și prețul mediu pe piața românească, pe piața SPOT românească, este de 64 de euro – nu 100, nu 1.000 de lei, nu 200. Sunt vârfuri și evident că trebuie să urmărim acest aspect.

Principala cauză, am tot spus-o, este costul certificatului de CO2 – și nu numai în România. Peste tot acolo unde avem energie pe bază de cărbune prețul se închide foarte sus, este doar 55 de euro costul unui certificat care se adaugă la costul de producție și evident tot producătorii ceilalți vor beneficia de acest preț și vor face profit”.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Cinci morți în Ucraina, după ce un membru al Gărzii Naționale a deschis focul într-o fabrică militară

Un soldat al Gărzii Naționale Ucrainene a împușcat din motive necunoscute gărzile…

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

SUA resping cererea Rusiei de a bloca aderarea Ucrainei la NATO

SUA au respins cererea Rusiei de a exclude Ucraina din NATO, pe…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…