Statele Unite oferă o recompensă de 250.000 de dolari pentru informații care pot duce la arestarea omului de afaceri rus Yevgeny Prigozhin, apropiat de Kremlin, în legătură cu presupusa ingerință rusă în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.

FBI spune că Prigozhin este căutat pentru presupusa sa „implicare într-o conspirație pentru fraudarea Statelor Unite … în scopul interferenței cu sistemul politic al Statelor Unite, inclusiv cu alegerile pentru președintele din 2016”.

Prigozhin a fost unul dintre cei 13 ruși adăugați pe lista de most wanted a FBI în legătură cu presupusa ingerință electorală.

Un mandat de arestare pe numele său a fost emis in SUA în februarie 2018.

Prigozhin a răspuns pe Telegram pe 26 februarie spunând că este folosit ca „țap ispășitor” pentru „acoperirea decalajului colosal dintre statul profund și popor” din Statele Unite.

Prigozhin, cunoscut sub numele de „bucătarul-șef al lui Putin”, deoarece deține o companie care asigură servicii de catering pentru evenimente organizate la Kremlin, controlează Agenția de Cercetare pe Internet din Sankt Petersburg. Această firmă este o așa-numită fabrică de troli care ar fi desfășurat o campanie online masivă menită să influențeze politica din Statele Unite și din alte țări.

Prigozhin controlează, de asemenea, firmele private de securitate care au recrutat mercenari pentru a promova interesele lui Putin în locuri precum Ucraina, Siria și mai multe țări africane.

Guvernul rus a negat amestecul în politica internă a altor țări.

Cu toate acestea, o evaluare comună a serviciilor secrete din ianuarie 2017 a concluzionat că „Putin și guvernul rus aspirau să ajute șansele electorale ale președintelui ales [Donald] Trump atunci când este posibil”.

FBI l-au adăugat, de asemenea, pe omul de afaceri ucrainean Konstantin Kilimnik pe lista de urmăriti și oferă o recompensă de 250.000 de dolari pentru informatii care ar putea duce la prinderea lui.

Un mandat de arestare a fost emis pentru Kilimnik în iunie 2018 sub acuzația de obstrucție a justiției.

Kilimnik a fost un fost asistent al consultantului politic american Paul Manafort când Manafort lucra în Ucraina pentru președintele pro-rus Viktor Ianukovici. Manafort a servit ulterior ca manager de campanie al lui Trump.

Kilimnik, despre care se crede că are legături cu serviciile de informații rusești, a fost acuzat că a desfășurat lobby-uri ilegale în Statele Unite în numele guvernului Ianukovici.

Potrivit unui raport al Senatului SUA din 2020 cu privire la presupusa interferență în alegerile din 2016, „Kilimnik a servit probabil ca om de legătură intre Manafort si serviciile de informații rusești și că aceste servicii probabil căutau să exploateze accesul lui Manafort pentru a obține o perspectivă asupra campaniei lui Trump. ”

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia susține că Europa nu va mai primi petrol și gaze, în cazul în care va fi deconectată de la SWIFT

Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a declarat, marți, că țările europene…

Ministrul ucrainean de Externe spune că numărul de trupe rusești de la graniță este insuficient pentru o invazie totală

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, că Rusia nu…

Primarul Kievului, Vitali Klitschko: Germania a ‘trădat’ Ucraina prin interzicerea exporturilor de arme și susținerea gazoductului Nord Stream 2

Fostul campion mondial de box la categoria grea și primar al Kievului,…

Iohannis: România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința CSAT, că România trebuie…

Croația își va retrage forțele din NATO în eventualitatea unui conflict Rusia-Ucraina

Croația își va retrage militarii din cadrul forțelor NATO desfășurate în regiune…