Documente obținute recent de către centrul de investigații rusesc Dossier Center, împărtășite în exclusivitate cu CNN, sugerează că generalul rus Serghei Surovikin a fost un membru secret VIP al companiei militare private Wagner.

Documentele arată că Surovikin avea un număr de înregistrare personal la Wagner și era listat, alături de cel puțin alți 30 de oficiali de rang înalt din armata și serviciile secrete rusești, ca membru VIP al organizației.

Surovikin, un comandant decorat al Forțelor Aeriene Ruse, este cunoscut pentru tacticile sale de bombardament nemiloase în Siria și a fost poreclit “Generalul Armageddon”. El a fost văzut ultima dată în public sâmbătă, când a postat un videoclip în care îi cerea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, să oprească insurgența. De atunci, nu se știe unde se află acesta.

Deși se știa anterior că Surovikin avea legături cu grupul de mercenari, documentele obținute recent ridică întrebări cu privire la apropierea dintre membrii de rang înalt ai armatei ruse și Wagner. Nu este clar ce presupune să fii membru VIP al Wagner, inclusiv dacă există vreun beneficiu financiar.

Cotidianului The Moscow Times a anunțat miercuri că generalul Serghei Surovikin a fost arestat sub acuzația de trădare.

Arestarea ar fi avut loc în contextul unei rebeliuni armate lansate de șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, împotriva conducerii militare a Rusiei. Sursele sugerează că Surovikin ar fi ales partea lui Prigojin în timpul revoltei și că arestarea sa a fost efectuată “în contextul lui Prigojin”. Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă acest subiect.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook