Hackeri asociați cu regimul aflat la putere în Coreea de Nord au spart rețelele informatice ale unui dezvoltator de rachete din Rusia, potrivit Reuters, în ciuda relațiilor aparent prietenoase dintre cele două țări.

Potrivit dovezilor tehnice examinate de Reuters și analizate de cercetătorii în domeniul securității, hackerii nord-coreeni au reușit să instaleze pe ascuns backdoor-uri digitale invizibile în sistemele NPO Mashinostroyeniya. Această intruziune cibernetică a rămas nedetectată timp de luni de zile, timp în care hackerii au obținut acces neautorizat la rețelele companiei.

Nu este clar dacă au fost furate date sau ce informații specifice ar fi putut fi compromise. Este interesant faptul că, în perioada care a urmat breșei, Coreea de Nord a anunțat progrese semnificative în programul său interzis de rachete balistice, ceea ce a ridicat suspiciuni cu privire la o potențială corelație între atacul cibernetic și aceste evoluții.

Hackingul a fost descoperit atunci când un angajat al NPO Mash – care a fost pionier în dezvoltarea rachetelor hipersonice rusești și a altor tehnologii – a dezvăluit public, din greșeală, comunicațiile interne ale companiei sale în timp ce încerca să investigheze hackingul.

Experții afirmă că această breșă subliniază determinarea Coreei de Nord de a obține tehnologii critice, chiar dacă acest lucru înseamnă să își vizeze aliații. Expertiza NPO Mashinostroyeniya în domeniul rachetelor hipersonice și al tehnologiilor prin satelit ar fi de mare interes pentru Coreea de Nord în urmărirea progreselor sale militare.

În plus, experții sugerează că este posibil ca Coreea de Nord să fi căutat informații legate de procesele de fabricație ale NPO Mashinostroyeniya, în special în domeniul producției de combustibil. Utilizarea combustibililor solizi, așa cum s-a demonstrat în recentul test de lansare a ICBM Hwasong-18 efectuat de Coreea de Nord, permite o desfășurare mai rapidă și face rachetele mai greu de urmărit și de distrus înainte de lansare.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost dat afară de la Libertatea

Cătălin Tolontan, coordonatorul redacției ziarului Libertatea, și-a încheiat recent colaborarea cu trustul…

Președintele Venezuelei a ordonat exploatarea “imediată” a petrolului, gazelor și minelor din Guyana

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a ordonat companiilor de stat să înceapă explorarea…

Fostul premier Florin Cîțu, pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu

Fostul prim-ministru Florin Cîțu a fost pus sub urmărire penală de către…

Fostul premier Florin Cîțu, audiat astăzi la DNA în dosarul achizițiilor de vaccinuri

Astăzi are loc prima zi de audieri la sediul DNA în dosarul…

Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia dacă SUA întârzie ajutorul militar, afirmă un înalt oficial ucrainean

Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a lansat…

Ministerul Sănătății declară epidemie de rujeolă la nivelul întregii țări

Ministerul Sănătății a declarat marți seară epidemie de rujeolă la nivelul întregii…

Anul 2023 va fi cel mai călduros an din istorie, spun oamenii de știință

Agenția europeană de monitorizare a climei, Copernicus Climate Change Service, a publicat…