Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina, dar a precizat că nu există un consens cu privire la această măsură, în cadrul unei întâlniri a 20 de lideri, în mare parte europeni, la Paris, convocată de Macron pentru intensificarea răspunsului european la avansurile militare rusești în interiorul Ucrainei.

“Nu există un consens pentru a sprijini oficial trimiterea de trupe terestre. Cu toate acestea, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce putem pentru a ne asigura că Rusia nu va triumfa” , a afirmat președintele francez.

Vorbind la sfârșitul întâlnirii, Macron a avertizat: “Există o schimbare în poziția Rusiei. Ea se străduiește să cucerească și alte teritorii, nu doar Ucraina, deci Rusia prezintă un pericol mai mare.”

Printre cei prezenți la întâlnire s-au aflat cancelarul german Olaf Scholz, secretarul de externe al Regatului Unit, Lord Cameron, prședintele României, Klaus Iohannis, președintele polonez Andrzej Duda și prim-ministrul olandez Mark Rutte. Delegați relativ juniori au participat din partea SUA și Canadei.

Întâlnirea convocată în grabă de către Macron, în urma începerii prăbușirii frontului ucrainean, s-a concentrat pe cinci domenii de acțiune cheie: apărarea cibernetică, producția comună de arme militare și muniție în Ucraina, apărarea țărilor direct amenințate de ofensivele rusești, precum Moldova, o protecție militară mai mare pentru Ucraina la frontiera sa cu Belarus și dezamorsarea minelor din Ucraina. Macron a anunțat, de asemenea, o nouă coaliție pentru a oferi capacitatea de lovire pe distanțe lungi și medii.

El a insistat că înfrângerea Rusiei este absolut esențială pentru pacea și securitatea în Europa și a afirmat că este necesar ca Europa să treacă de la vorbe la acțiune, astfel încât să se ia decizii clare pentru construirea unui pilon de apărare european independent de America.

Alte știri:  Incendiu la un hotel din stațiunea Mamaia

Întrebat despre posibilitatea de a continua să sprijine Ucraina în contextul alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie, el a spus: “Nu putem aștepta rezultatul alegerilor americane pentru a decide ce va fi viitorul nostru. Este viitorul Europei cel care este în joc, așadar este responsabilitatea europenilor să decidă. Dacă alții doresc să se alăture și să ajute, este fantastic,dar acesta este doar un bonus suplimentar.”

În prezent, 30% din toate fondurile pentru Ucraina provin din Europa, a afirmat Macron, dar a adăugat că este posibil să se crească acest procent prin acorduri bilaterale și la nivelul UE, astfel încât aprovizionarea cu muniție să poată fi triplată în ansamblu.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ucraina: Nouă persoane, printre care trei copii, au murit în urma unui atac rusesc în regiunea Dnipropetrovsk

Nouă persoane au fost ucise în urma unor lovituri cu rachete rusești…