Autoritățile franceze intenționează să interzică purtarea rochiilor abaya de către femeile musulmane în școli, invocând o încălcare a legilor laice stricte ale Franței în domeniul educației, potrivit ministrului educației din această țară, Gabriel Attal.

Într-un interviu acordat televiziunii TF1, Attal a declarat că purtarea abaya la școală nu va mai fi permisă și că va oferi orientări clare administratorilor de școli la nivel național înainte de începerea cursurilor, pe 4 septembrie.

Decizia vine după luni de dezbateri în jurul purtării abaya în școlile franceze, unde vălul islamic este interzis de mult timp. În timp ce facțiunile de dreapta și de extremă-dreapta au pledat pentru interdicție, stânga a susținut că aceasta ar aduce atingere libertăților civile.

Numărul tot mai mare de abaya purtate în școli a dus la tensiuni între profesori și părinți pe această temă. Ministrul francez a subliniat importanța secularismului, declarând că “nu trebuie să poți identifica religia elevilor doar privindu-i” atunci când intri într-o sală de clasă. El a descris abaya ca fiind un gest religios care testează rezistența republicii față de sanctuarul secular pe care ar trebui să îl reprezinte școlile.

O lege adoptată în martie 2004 interzice purtarea de către elevi în școli a semnelor religioase sau a ținutelor care afișează o afiliere religioasă. Aceasta include cruci mari, kippa evreiești și eșarfe islamice.

Spre deosebire de eșarfe, abaya, care sunt haine largi purtate pentru a respecta principiile islamice de îmbrăcăminte modestă, au rămas într-o zonă gri și nu au fost interzise până acum. Cu toate acestea, Ministerul Educației a emis o circulară pe această temă în luna noiembrie a anului trecut, în care se preciza că purtarea abayelor ar putea fi interzisă dacă acestea afișează în mod deschis o afiliere religioasă. Bandanele și fustele lungi au fost clasificate în mod similar în circulară.

Dezbaterea privind ținuta religioasă în școli s-a intensificat după decapitarea tragică a profesorului Samuel Paty în 2020 de către un refugiat cecen radicalizat. Paty le arătase elevilor săi caricaturi ale profetului Mahomed. Consiliul francez de credință musulmană (CFCM), care reprezintă numeroase asociații musulmane, a declarat că îmbrăcămintea nu constituie în sine un semn religios.

Anunțul lui Attal marchează o mișcare semnificativă pentru ministrul în vârstă de 34 de ani, care a fost promovat recent pentru a superviza portofoliul foarte controversat al educației. Alături de ministrul de interne Gerald Darmanin, în vârstă de 40 de ani, Attal este considerat o stea în ascensiune care ar putea juca un rol crucial după mandatul președintelui Emmanuel Macron, care ar trebui să se încheie în 2027.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Cod Galben de precipitații mixte și polei în 4 județe din țară

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi, 7 decembrie, un cod galben…

Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost dat afară de la Libertatea

Cătălin Tolontan, coordonatorul redacției ziarului Libertatea, și-a încheiat recent colaborarea cu trustul…

Taylor Swift a fost desemnată persoana anului de către Time Magazine

Vedeta pop Taylor Swift a fost desemnată Persoana Anului de către revista…

Putin a sosit în Orientul Mijlociu flancat de patru avioane de luptă rusești

Președintele rus Vladimir Putin a întreprins o călătorie diplomatică în Emiratele Arabe…

Guyana face apel la SUA și la ONU în timp ce Maduro merge mai departe cu anexarea regiunii Essequibo

Disputa teritorială de lungă durată dintre Venezuela și Guyana s-a intensificat în…

Sondaj INSCOP: Mircea Geoană favorit pentru alegerile prezidențiale din 2024

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la…

Soldați ruși inculpați penal în SUA pentru torturarea unui cetățean american în Ucraina

Departamentul de Justiție al SUA a depus acuzații de crime de război…

Fost deputat ucrainean prorus, împușcat mortal în Moscova

Un fost deputat ucrainean, considerat de Kiev ca fiind un trădător, a…