Autoritățile din Republica Moldova au fost pregătite să saboteze pista Aeroportului Internațional Chișinău încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a afirmat ministrului de Externe, Nicu Popescu.

Popescu a explicat că a fost evident încă de la începutul conflictului că Rusia urmărește să ajungă la granița Republicii Moldova, iar acest lucru a generat îngrijorări pentru siguranța aeroportului.

Această teamă a fost amplificată și mai mult de o hartă prezentată de președintele belarus, Alexander Lukașenko, care arăta un potențial atac asupra Moldovei.

“În primele zile ale războiului, ritmul de înaintare a trupelor rusești pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în sudul țării, a fost fenomenal”, a explicat Popescu în emisiunea Secretele Puterii. “Era absolut clar – și la acea etapă circulau și acele hărți – că Rusia miza pe faptul că va ajunge foarte repede la granița Republicii Moldova”.

Guvernul moldovean era îngrijorat de faptul că forțele rusești ar putea captura aeroportul și l-ar putea folosi pentru a lansa un atac atât asupra Moldovei, cât și asupra Ucrainei.

Popescu a subliniat că funcționalitatea aeroportului depinde de pistă, iar autoritățile moldovenești sunt pregătite să o distrugă sau să o blocheze dacă este necesar.

„Și înainte de război, instituțiile noastre au ținut cont de scenarii care includeau nu doar gestionarea fluxurilor de refugiați, ci și de scenarii în care Moldova ar deveni victima acțiunilor ostile, nu neapărat militare. Astfel, serviciile noastre se pregăteau pentru diferite riscuri, inclusiv în ceea ce priveste aeroportul. În asemenea cazuri există opțiuni standard de protecție. În mod practic e vorba de funcționalitatea aeroportului, depinde de recepția aeronavelor pe pistă. Prin distrugerea sau blocarea pistei poate… nu voi intra în detalii”, a declarat Popescu.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Accident grav pe E70 în Teleorman între două autocare și un TIR

Un grav accident de circulație s-a produs în această dimineață între două…

O femeie din Indonezia a fost condamnată la doi ani de închisoare după ce a mâncat carne de porc pe TikTok

O femeie indoneziană care își spune Lina Lutfiawati pe internet a fost…

Farmacist reținut după ce ar fi vândut ilegal cantități mari de Fentanil și Oxicodonă

Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore fiind suspectat de…

Miruna Pascu rămâne în arest după ce Curtea de Apel i-a respins contestația

Miruna Pascu, mama tânărului Vlad Pascu care a provocat accidentul mortal din…

Studiu: Cartelurile de droguri se plasează pe locul cinci în topul angajatorilor din Mexic

Potrivit unui studiu publicat în revista Science, cartelurile mexicane au peste 175.000…