Autoritățile din Republica Moldova au fost pregătite să saboteze pista Aeroportului Internațional Chișinău încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a afirmat ministrului de Externe, Nicu Popescu.

Popescu a explicat că a fost evident încă de la începutul conflictului că Rusia urmărește să ajungă la granița Republicii Moldova, iar acest lucru a generat îngrijorări pentru siguranța aeroportului.

Această teamă a fost amplificată și mai mult de o hartă prezentată de președintele belarus, Alexander Lukașenko, care arăta un potențial atac asupra Moldovei.

“În primele zile ale războiului, ritmul de înaintare a trupelor rusești pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în sudul țării, a fost fenomenal”, a explicat Popescu în emisiunea Secretele Puterii. “Era absolut clar – și la acea etapă circulau și acele hărți – că Rusia miza pe faptul că va ajunge foarte repede la granița Republicii Moldova”.

Guvernul moldovean era îngrijorat de faptul că forțele rusești ar putea captura aeroportul și l-ar putea folosi pentru a lansa un atac atât asupra Moldovei, cât și asupra Ucrainei.

Popescu a subliniat că funcționalitatea aeroportului depinde de pistă, iar autoritățile moldovenești sunt pregătite să o distrugă sau să o blocheze dacă este necesar.

„Și înainte de război, instituțiile noastre au ținut cont de scenarii care includeau nu doar gestionarea fluxurilor de refugiați, ci și de scenarii în care Moldova ar deveni victima acțiunilor ostile, nu neapărat militare. Astfel, serviciile noastre se pregăteau pentru diferite riscuri, inclusiv în ceea ce priveste aeroportul. În asemenea cazuri există opțiuni standard de protecție. În mod practic e vorba de funcționalitatea aeroportului, depinde de recepția aeronavelor pe pistă. Prin distrugerea sau blocarea pistei poate… nu voi intra în detalii”, a declarat Popescu.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Constanța: Felicia Ovanesian a demisionat din funcția de city manager

Felicia Ovanesian a demisionat marți din funcția de city manager al municipiului…

CPI, îngrijorată de “amenințările” Rusiei cu privire la mandatul de arestare al lui Putin

Curtea Penală Internațională (CPI) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la “amenințările” din…

Președintele Klaus Iohannis critică Comisia Europeană pentru decizia de a aloca doar 10 milioane euro producătorilor români de cereale

Președintele Klaus Iohannis a criticat Comisia Europeană pentru decizia de a aloca…

Medvedev: Orice încercare de a-l aresta pe Putin ar fi o declarație de război împotriva Rusiei

Dmitri Medvedev a declarat că orice încercare de arestare a președintelui rus…

Marina americană respinge afirmația Chinei că o navă de război a intrat “ilegal” într-o parte a Mării Chinei de Sud

Marina Statelor Unite a respins afirmațiile Chinei potrivit cărora un distrugător american…

Ucraina va lansa “foarte curând” o contraofensivă în Bakhmut, afirmă șeful forțelor terestre ucrainene

Trupele ucrainene din Bakhmut vor lansa o contraofensivă “foarte curând”, a declarat…

Primăria Constanța anunță că orașul a intrat în cursa pentru “Destinația anului 2023”

Primăria Constanța a solicitat sprijinul constănțenilor și al turiștilor pentru a obține…