Publicația New York Times dezvăluie într-un articol nivelul de sprijin acordat de CIA Ucrainei prin construirea a 12 baze secrete de spionaj în apropierea frontierei ruse.

Într-un amplu raport investigativ, New York Times a dezvăluit extinderea sprijinului acordat de CIA Ucrainei într-o manieră secretă. Timp de 8 ani, agenția a oferit pregătire și echipament secret ofițerilor de informații ucraineni, construind o rețea formată din 12 baze de operațiuni amplasate în apropierea frontierei cu Rusia.

Această colaborare s-a dovedit a fi deosebit de valoroasă încă de la început. “Înainte de război, Ucraina a furnizat interceptări care dovedeau implicarea Rusiei în doborârea avionului MH17 în 2014. De asemenea, au ajutat la urmărirea rușilor care s-au amestecat în alegerile din SUA din 2016”, a menționat NYT.

În jurul anului 2016, CIA a început antrenarea unei unități de comando ucrainene de elită, care a capturat drone rusești și echipament pentru a sparge criptarea Moscovei. Unul dintre ofițerii cheie implicați a fost Kyrylo Budanov, actualul șef al informațiilor militare ucrainene.

CIA a sprijinit, de asemenea, pregătirea spionilor ucraineni pentru a opera în Rusia, Europa și în alte zone cu prezență semnificativă a Rusiei.

“Acum aceste rețele de informații sunt tot mai expuse riscului: dacă republicanii din Congres opresc finanțarea militară către Kiev, CIA ar putea fi nevoită să restrângă activitățile”, a avertizat NYT.

Directorul CIA, William Burns, a efectuat în secret a zecea vizită în Ucraina în luna februarie pentru a asigura liderii ucraineni de sprijinul continuu al SUA.

Parteneriatul dintre CIA și Ucraina are rădăcini în anul 2014, când guvernul pro-occidental al Ucrainei a preluat puterea după ce fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fugit în Rusia. Șeful serviciului de informații ucrainean, Valentyn Nalyvaichenko, a propus o colaborare tripartită între CIA, MI6 și serviciul de informații ucrainean.

Alte știri:  Vremea în următoarea lună: După o răcire trecătoare, temperaturile vor crește treptat în mai

Cu toate acestea, administrația Obama a acționat cu prudență pentru a evita provocarea Moscovei. Regulile Casei Albe interziceau furnizarea de ajutor letal către Ucraina.

“A rezultat un echilibru delicat. CIA trebuia să consolideze agențiile de informații ale Ucrainei fără a provoca rușii. Liniile roșii nu au fost niciodată clar definite, ceea ce a creat o tensiune persistentă în parteneriat”, a menționat NYT.

La Kiev, șeful serviciului de informații Nalyvaichenko l-a desemnat pe generalul Kondratiuk să conducă activitățile de contrainformații. Aceștia au creat o unitate paramilitară care a desfășurat operațiuni și a adunat informații pe care CIA și MI6 nu le puteau oferi.

Operațiunea Goldfish

În 2016, CIA a început să trimită radiouri criptate și dispozitive pentru interceptarea comunicațiilor. CIA a supervizat Operațiunea Goldfish – un program de antrenament pentru a învăța ofițerii de informații ucraineni să opereze aceste echipamente și să adune informații valoroase în timp real.

Raportul New York Times subliniază că această colaborare strânsă dintre CIA și Ucraina a fost esențială pentru obținerea de informații cruciale în timpul conflictului cu Rusia. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la viitorul acestor rețele de informații, în special în cazul în care finanțarea militară din partea SUA va fi întreruptă.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook