Sonda americană Odiseu, dezvoltată de compania Intuitive Machines, a trimis primele imagini de la cel mai sudic punct al Lunii, unde nicio altă sondă nu a aterizat până acum.

Odiseu, cu o înălțime de peste patru metri, a aterizat pe Lună la ora 23:23 GMT joi, marcând o premieră pentru Statele Unite în ultimii 50 de ani.

De asemenea, aceasta reprezintă și o premieră pentru o companie privată. Cu toate acestea, coborârea finală a fost dificilă din cauza unor probleme tehnice, precum o defecțiune a sistemului de navigație, iar sonda a rămas culcată pe o parte în loc să aterizeze în poziție verticală. “

“Controlorii de zbor intenționează să colecteze date până când panourile solare ale modulului de aterizare nu vor mai fi expuse la lumină. Pe baza poziționării Pământului și a Lunii, credem că controlorii de zbor vor continua să comunice cu Odysseus până marți dimineața. “, a declarat Intuitive Machines luni, publicând două fotografii re p rețeaua de socializare X.

Sonda transportă instrumente științifice ale NASA, care intenționează să exploreze Polul Sud al Lunii înainte de a trimite astronauți acolo, în cadrul misiunilor sale Artemis. Agenția spațială americană a optat pentru externalizarea acestui serviciu către companii private, în speranța de a efectua călătorii mai frecvente și mai ieftine. De asemenea, acest pas are ca scop stimularea dezvoltării unei economii lunare viabile, capabilă să susțină o prezență umană durabilă pe Lună, unul dintre obiectivele programului Artemis.

Alte știri:  Acuzații grave la Spitalul Sf. Pantelimon: 20 de pacienți ar fi murit din cauza administrării incorecte a unui medicament
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook